2012. február 7., kedd

Édesköményes quinoa csirkemellel


A quinoa régebbi, az édeskömény újabb kedvencem. Arra gondoltam összehozom őket. Jól sikerült az esemény, nem bonyolítottuk túl, mindenki érvényesülni tudott. Egy dilemmám volt csak: legyen-e hozzá húsféle. Külső segítséget kértem ebben a nehéz kérdésben, közeli hozzátartozóim válasza pedig egyértelmű volt: persze! Így hát a csirkemell is képbe került, enyhe gyümölcsös felhangokkal és igazán feldobta az összhatást.

Recept
  • 1 közepes édeskömény gumó
  • 1 hagyma
  • 3 dl quinoa jól megmosva
  • 6 dl zöldség vagy csirke alaplé, vagy víz
  • fél narancs leve
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • 1 csirkemell kockára vágva
  • 1,5 teáskanál gránátalmaszirup
  • fél friss chili
  • 1 teáskanál méz
Az édeskömény végeit levágjuk, a gumót félbe vágjuk, vékonyan felszeleteljük. A hagymát is szeletekre vágjuk. Lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, 10 perc alatt kevergetve aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk az édesköményt, még 5 percig sütjük. Közben enyhén sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk a narancslével, átkeverjük. Hozzáadjuk az alaposan lecsöpögtetett quinoát, szárazra pirítjuk. Felöntjük a levessel, vagy a vízzel. Felforraljuk, majd takarékon 10-13 percig fedő alatt főzzük. Amire az összes levet magába szívta, meg is puhult. Még 10 percig ne emeljük fel a fedőt.
Közben elkészítjük a csirkemellet: keverőtálban összekeverjük a gránátalmasziruppal, az apróra vágott chilivel, sóval, borssal. Forró serpenyőben kevés olívaolajon 3-4 perc alatt megsütjük, közben meglocsoljuk a mézzel. Amikor szép aranyszínűre pirult, kész.
A quinoát a frissen sült csirkemellel tálaljuk, petrezselyemlevéllel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...