2012. március 24., szombat

Szezámos húsgolyók és bulgur



Izgalmas fűszerezés, új külső és a fasírt is új értelmet kap. Nyomatékosítani szeretném, hogy ez a ropogós szezámos-mákos bunda nemcsak szép!
Egyébként be kell vallanom, hogy ezt az összeállítást némi csendben, szerencsére csak magamban lejátszódott hiszti előzte meg. Ugyanis egyszerűen nem állt össze bennem, hogy mi is legyen a rendelkezésemre álló darált húsból és mi legyen hozzá? Aztán egyszer csak kitisztult a kép, az elfekvő készletek megtalálták a helyüket és az én lelkem is kisimult. Bárcsak minden ilyen egyszerű lenne...
Frissen, melegen gyors ebéd, de ha kihűl, se bánkódjunk. A bulgur abszolút megállja a helyét, mint saláta, a húsgolyók pedig remek "arra járok, bekapok egyet" falatkák. Csak a mennyiséget kell növelni és vendégségre is kitűnő.

Recept:
a húsgolyókhoz:

  • 40 dkg darált marhahús
  • 1 tojás
  • 1,5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 4 gerezd fokhagyma finomra aprítva
  • 1/2 teáskanál őrölt római kömény
  • 1/2 teáskanál őrölt koriander
  • 1/2 teáskanál cayenne bors
  • 1/2 kávékanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál mák
  • 1,5 dl olívaolaj a sütéshez
a bulgurhoz:

  • 2,5 dl bulgur megmosva, lecsöpögtetve
  • 6 dl víz
  • 1/2 kisméretű sütőtök meghámozva, kis kockákra vágva
  • 2 evőkanál mazsola
  • 1 friss chili kimagozva, vékonyra szeletelve
  • 1 konzerv csicseriborsó átöblítve, lecsöpögtetve
  • 2 újhagyma karikákra vágva
  • kis csokor friss koriander
  • só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
A megmosott bulgurt lábasba tesszük, felöntjük a forrásban levő vízzel, megsózzuk, majd alacsony lángon időnként megkeverve fedő alatt puhára főzzük. Készíthetjük úgy is, hogy csak felöntjük a forró vízzel, lefedjük és megvárjuk, míg az összes vizet magába szívja, de nekem a múltkor nem puhult meg rendesen, ezért főztem is. Biztosan bulgurja válogatja.
Közben egy mélyebb serpenyőben az olajon erős tűzön megpirítjuk a sütőtök kockákat. Hozzáadjuk a chilit, a mazsolát, sózzuk, borsozzuk. még néhány percig kevergetve sütjük. Hozzákeverjük a megfőtt bulgurt, az újhagymát és a felaprított koriandert.
A húsgolyókhoz összegyúrjuk a darált húst a fűszerekkel, a zsemlemorzsával és a tojással. Egy tálban összekeverjük a szezámmagot és a mákot. A masszából diónyi gombócokat gyúrunk, meghempergetjük
a magkeverékben és serpenyőben, közepesen forró olajban minden oldalukon megsütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük.
A fenti irányelvek szerint melegen, vagy hidegen fogyasztjuk.




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...