2012. május 24., csütörtök

Bodzalé, bodzaszörp, bodzafagyi



Az idei, már-már rutinszerű bodzaszörp készítés legnagyobb örömét - a virágpor előtti hódolaton kívül - az adta, hogy megállapítottam, milyen sokféle üveget sikerült az évek során összegyűjteni és hogy ezek az üvegek milyen nagy formai változatosságot mutatnak. Lám, érdemes gyűjtögetni virágot, üveget és hát a szörpöt magát, amiből üdítő fagyi is készíthető, próbáljátok ki!

Bodzalé:
5-6 bodzavirág tányért 4 liter vízben áztatunk két napig. Megkeverjük, leszűrjük, beleteszünk 1 evőkanál citromsavat, egy jól megmosott, felkarikázott,( lehetőleg bio-) citromot és ízlés szerint cukrot, hogy kellemesen savanykás, nem túl édes ivólevet kapjunk. Jól megkeverjük, másnap már fogyaszthatjuk. Hűtőben tároljuk, egy hétig fogyasztható.

Bodzaszörp:
2 liter vízbe beáztatunk 20 szép bodzavirágot és belekarikázunk 2 megmosott, felkarikázott citromot. 2 napig áztatjuk, közben néha megkeverjük. Fazékba szűrjük, belekeverünk 50 g citromsavat és két kiló cukrot. Felforraljuk, tíz percig főzzük. Ilyenkor ízesíthetjük egy csokor friss mentával, vagy citromfűvel, amit szűrőkanállal leszedünk a főzés utolsó öt percében. Még forrón kiforrázott üvegekbe töltjük, lezárjuk, és pokrócok közé tesszük, hogy szép lassan hűljön. Ha kihűlt, végleges helyére tesszük.

Bodzafagyi:
5 dl krémes görög, vagy török joghurtot összeturmixolunk 180 ml szirupos bodzaszörppel, csipet sóval és egy teáskanál vodkával. Legalább fél napra a hűtőbe tesszük, hogy jó hideg legyen. Fagylaltgépbe tesszük, amikor kész, dobozban a mélyhűtőben tároljuk. Ha nincs fagyigépünk, dobozban a fagyasztóba tesszük és félóránként villával átkeverjük amíg megfagy.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...