2012. július 24., kedd

Aszalt fügés sárgabaracklekvár cukor nélkül



Kétféle barackból főztem lekvárt az idén, fajtanevét sajnos egyiknek sem tudom. Az egyik nagyszemű, mandula alakú volt, ezt kaptam, a másik aprószemű, gömbölyű, ezt olcsón vettem. Mindkettővel jó volt dolgozni és finom is lett a lekvár, mégis, így a végén számomra az aprószemű nyert. Nem eresztett annyi levet, így gyorsabban lett belőle nagyon jó, krémes állagú lekvár. Ebből készült az alábbi fügés variáció is.
Amikor már a sokadik üveg hagyományosan, csak cukorral főzött lekvár után megnyugodhattam az elkövetkező hónapok ellátmányát illetően, feltámadtak a kísérletező kedvű gondolataim. Pontosabban egy gondolat volt, a fügés és ez nagyon lelkessé és kíváncsivá tett. Az eredmény pedig elégedetté.
Az aszalt füge, hogy úgy mondjam kettő az egyben megoldást jelent, hiszen az édesítésen kívül magas pektintartalma miatt a sűrítést is megoldja. A fügedarabkák egyben maradnak, de puhák, a barack saját íze jól érvényesül, szóval remek kombináció, nagyon örülök neki.

Recept:
  • 1 kg érett sárgabarack
  • 150 g aszalt füge
  • fél rúd fahéj
  • egy-két evőkanál sherry (elhagyható)
A barackokat megmossuk, kimagozzuk, elfelezzük. Vastag aljú fazékba tesszük és lassú tűzön főzni kezdjük.  Amikor kezdenek szétfőni a szemek, hozzáadjuk az előzőleg apróra vágott, szárától megtisztított aszalt fügét és a fahéjat. Kevergetve kb. fél órát főzzük még, amíg sűrű lesz és a füge is megpuhul. az utolsó öt percben adjuk hozzá a bort, ha használunk.
Jól kiforrázott üvegekbe töltjük, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ebből a mennyiségből 3-4 kicsi üveg lesz.

2 megjegyzés:

Zizi írta...

Szuper lekvár! Megkóstolnám! :)

rakottkert írta...

majd szólok, ha kibontok egy üveggel :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...