2012. szeptember 26., szerda

Körtéből egy csokorral

Három az egyben cikk következik. A prózai, ám szerencsés kiindulópont egy szatyor körte volt, amit még mindig nem sikerült teljes mértékben feldolgozni, de azért ritkultak a pultra kirakott gyümölcssorok az itt következő finomságoknak köszönhetően. A recepteket összeköti a közös alapanyag és az én hangulatom, amihez az ízeket igazítottam. Lett egy fűszeres, édes-savanyú chutney, egy laza, pasztell színű kompót és egy végtelenül egyszerű ám meglepően finom sütemény. Ennek fényében milyen lehetett a hangulatom...?


Körtés chutney:

  • 800 g körte meghámozva, kis kockákra vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej lilahagyma apróra vágva
  • 100 g mazsola
  • 100 g aszalt áfonya
  • 100 g barna cukor
  • 2 cm friss gyömbér apróra vágva
  • 4 dl almaecet
  • 1/2 teáskanál só
  • egy csipet sáfrány
  • 1 teáskanál őrölt szegfűbors
  • egy kis darabka fahéj
Egy közepes méretű lábasba öntjük az olajat. Alacsony hőmérsékleten tíz percig puhítjuk rajta a hagymát, közben kevergetve. Ezután a lábasba tesszük a mazsolát, az aszalt áfonyát és a cukrot. Egy-két percig kevergetjük, majd ráöntjük az almaecetet. Nagy lángon felforraljuk. Hozzáadjuk a körtét és a fűszereket. Gyakran megkeverve közepes tűzön egy-másfél órát főzzük, amíg besűrűsödik.
Kiforrázott kisméretű befőttes üvegekbe töltjük. Két és fél decis üvegből négy-öt darabot tudunk megtölteni ezzel a mennyiséggel.
Használhatjuk szendvicsbe, vagy sültek, sajtok mellé, ezenkívül remek ajándék!


Körte - alma kompót

  • 4 alma meghámozva, kimagozva, egy centis szeletekre vágva
  • 4 körte meghámozva, kimagozva, egy centis szeletekre vágva
  • 12 dl víz
  • 6 kanál barna nádcukor
  • citromhéj, narancshéj vékonyan hámozva, egy-egy ív
  • fél citrom leve
  • fél rúd vanília kikapart magjai
  • fél centis friss gyömbér meghámozva
  • 1 egész kardamom
A kétféle gyümölcsből külön-külön főzzük meg a kompótot. Mindkét esetben először felforraljuk a 6-6 deci vizet. Az almának szánt vízbe citromhéjat, kardamomot és citromlevet teszünk, a körtésbe pedig vaníliát, gyömbért és narancshéjat. Mindkettőbe teszünk egy csipet sót és 3 evőkanál cukrot.
Amikor forr a víz és a cukor elolvadt, hozzáadjuk a gyümölcsöt. Tíz-tizenöt percig főzzük, amíg megpuhulnak, de nem főnek szét. Akkor szűrőkanállal egy nagy üvegtálba, vagy befőttes üvegbe szedjük, először az almát, majd a körtét.  A két folyadékot összeöntjük és még tíz percig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik és a benne lévő cukor karamellizálódni kezd. Az így elkészített szirupot ráöntjük a kompótra. Amikor kihűlt, hűtőszekrényben tároljuk, akár egy hétig is eláll.
Enni viszont szobahőmérsékleten jó, ezért fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből. Adjunk hozzá lágyra vert tejszínhabot és pirított, vágott földimogyorót.


Körtés flognarde

  • 4 tojás
  • 100 g cukor
  • 100 g liszt
  • késhegynyi só
  • 2,5 dl 3,5 zsírtartalmú teljes tej
  • 1 evőkanál narancsvirágvíz
  • 2 evőkanál puha vaj
  • 3 körte 
A tojásokat egy keverőtálban habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a lisztet és a sót. Folyamatosan keverve hozzáadjuk a tejet, majd végül a narancsvirágvizet is. Állni hagyjuk egy órát.
Közben megpucoljuk a körtéket és vékonyan felszeleteljük.
Előmelegítjük a sütőt 220 fokra. (Gázsütő 7-es fokozat.)
Egy evőkanál vajjal kivajazunk egy kerek, 26-28 cm átmérőjű sütőformát. Szépen elrendezzük benne a körteszeleteket. Óvatosan, lassan csurgatva, hogy lehetőség szerint ne nagyon mozduljanak el, ráöntjük a folyékony tésztát. A tetejét megszórjuk szeletelt mandulával és rámorzsoljuk a másik evőkanál vajat.
15 percig sütjük ezen a hőfokon, utána 200 fokon sütjük tovább még nagyjából fél óráig, amíg a teteje világosbarnára sül és a szélei kissé megemelkednek.
A flognarde egyébként egy francia sütemény, az eredetileg fekete cseresznyével készülő clafoutis rokona, a flognarde-t viszont főleg almával, körtével, barackkal, szilvával, aszalt szilvával készítik, de igazából bármilyen idénygyümölccsel finom.
Langyosan és hidegen is nagyon finom, könnyű sütemény. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral, én elfelejtettem.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...