2013. július 22., hétfő

Arab kenyérsaláta - fattoush



Yotam Ottolenghi: Jerusalem című csodálatos könyvében régóta szemezek ezzel a salátával. Most végre szereztem írót is hozzá, azonnal meg is csináltam. Fantasztikus, mindenkinek ajánlom! A receptre ebben az esetben különösen vonatkozik, hogy nem szentírás, minden változtatható benne, kivéve két dolgot: legyen benne kenyérféle és szumák, mert ezektől fattoush a fattoush. Persze az érett paradicsom is fontos, de hogy milyen fajtájút, színűt használunk, csak a piaci, szerencsés esetben kerti választékon múlik. Vékonyra vágott retket is kéne beletenni, de nálunk az valahogy tavasz után eltűnik a piaci kínálatból. Mehet bele még friss salátalevél, répa, fehér és/vagy lila káposzta, zöldpaprika, olajbogyó, gránátálmamag, esetleg chili. A fattoush annyiféle, ahány helyen és ahány ember készíti. Elég egyszer összeállítani nagyjából követve a leírást és a következő alkalommal biztos vagyok benne, hogy már fejből, szabadon is menni fog, annyira egyszerű, annyira adja magát. Nyugodtan hagyatkozzunk az érzékeinkre!
Rendkívül jó ízű, üde, tápláló saláta, szívből ajánlom kerti partikhoz, nyári vendégségekhez is.

Recept:
200 g görög joghurtot összekeverünk 2 dl tejjel és felhasználás előtt néhány órát hűtőben érleljük. Ha van írónk, azt önmagában használjuk, 4 dl-nyit.
Falatnyi darabokra tépkedünk 2 nagy török lepénykenyeret, vagy pitát, vagy ha egyik sincs, 2 szelet jóféle tömör kovászos kenyér is megfelel. A kenyérfélék pirítva is kerülhetnek a salátába, akkor előzőleg tepsire terítjük őket, majd sütőben világosra pirítjuk. Vagy kevés olívaolajon serpenyőben is piríthatjuk.
3 nagy, érett paradicsomot, vagy ennek megfelelő mennyiségű koktélparadicsomot nagyobb darabokra vágunk.
3 db kisméretű (kovászolni való), vagy 1 nagyobb fürtös uborkát meghámozunk, felkockázzuk.
1 db sonkahagymát, vagy 2 újhagymát vékonyan felszeletelünk.
1-2 gerezd fokhagymát nagyon apróra vágunk.
Zöldfűszereket aprítunk:petrezselymet, kaprot, mentát, snidlinget, vagy ezekből valamelyiket, 1-1 evőkanálnyit.
Összeállítjuk a salátát: a kenyérdarabokat nagy salátástálba tesszük és összekeverjük a joghurtos, vagy írós öntet felével. Hozzáadjuk a felaprított zöldségeket. Meglocsoljuk 3 evőkanál citromlével, 3 evőkanál olívaolajjal, 2 evőkanál fehérborecettel, vagy almaecettel. Megszórjuk 1 teáskanál sóval és frissen őrölt borssal. Ráöntjük a maradék öntetet, jól összekeverjük. Rászórjuk az összevágott zöldfűszereket, meglocsoljuk még egy evőkanál olívaolajjal és végül 1 evőkanál szumákkal fűszerezzük.
Lazán összekeverjük, 5-10 percig állni hagyjuk, majd tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...