2013. július 22., hétfő

Arab kenyérsaláta - fattoush



Yotam Ottolenghi: Jerusalem című csodálatos könyvében régóta szemezek ezzel a salátával. Most végre szereztem írót is hozzá, azonnal meg is csináltam. Fantasztikus, mindenkinek ajánlom! A receptre ebben az esetben különösen vonatkozik, hogy nem szentírás, minden változtatható benne, kivéve két dolgot: legyen benne kenyérféle és szumák, mert ezektől fattoush a fattoush. Persze az érett paradicsom is fontos, de hogy milyen fajtájút, színűt használunk, csak a piaci, szerencsés esetben kerti választékon múlik. Vékonyra vágott retket is kéne beletenni, de nálunk az valahogy tavasz után eltűnik a piaci kínálatból. Mehet bele még friss salátalevél, répa, fehér és/vagy lila káposzta, zöldpaprika, olajbogyó, gránátálmamag, esetleg chili. A fattoush annyiféle, ahány helyen és ahány ember készíti. Elég egyszer összeállítani nagyjából követve a leírást és a következő alkalommal biztos vagyok benne, hogy már fejből, szabadon is menni fog, annyira egyszerű, annyira adja magát. Nyugodtan hagyatkozzunk az érzékeinkre!
Rendkívül jó ízű, üde, tápláló saláta, szívből ajánlom kerti partikhoz, nyári vendégségekhez is.

Recept:
200 g görög joghurtot összekeverünk 2 dl tejjel és felhasználás előtt néhány órát hűtőben érleljük. Ha van írónk, azt önmagában használjuk, 4 dl-nyit.
Falatnyi darabokra tépkedünk 2 nagy török lepénykenyeret, vagy pitát, vagy ha egyik sincs, 2 szelet jóféle tömör kovászos kenyér is megfelel. A kenyérfélék pirítva is kerülhetnek a salátába, akkor előzőleg tepsire terítjük őket, majd sütőben világosra pirítjuk. Vagy kevés olívaolajon serpenyőben is piríthatjuk.
3 nagy, érett paradicsomot, vagy ennek megfelelő mennyiségű koktélparadicsomot nagyobb darabokra vágunk.
3 db kisméretű (kovászolni való), vagy 1 nagyobb fürtös uborkát meghámozunk, felkockázzuk.
1 db sonkahagymát, vagy 2 újhagymát vékonyan felszeletelünk.
1-2 gerezd fokhagymát nagyon apróra vágunk.
Zöldfűszereket aprítunk:petrezselymet, kaprot, mentát, snidlinget, vagy ezekből valamelyiket, 1-1 evőkanálnyit.
Összeállítjuk a salátát: a kenyérdarabokat nagy salátástálba tesszük és összekeverjük a joghurtos, vagy írós öntet felével. Hozzáadjuk a felaprított zöldségeket. Meglocsoljuk 3 evőkanál citromlével, 3 evőkanál olívaolajjal, 2 evőkanál fehérborecettel, vagy almaecettel. Megszórjuk 1 teáskanál sóval és frissen őrölt borssal. Ráöntjük a maradék öntetet, jól összekeverjük. Rászórjuk az összevágott zöldfűszereket, meglocsoljuk még egy evőkanál olívaolajjal és végül 1 evőkanál szumákkal fűszerezzük.
Lazán összekeverjük, 5-10 percig állni hagyjuk, majd tálaljuk.


Hajdinalisztes - írós amerikai palacsinta


Nekem is nagy kedvencem az amerikai palacsinta, szeretem a társaságában elköltött kényelmes reggeliket. Mégsem volt szándékomban receptet föltenni - eddig. Most viszont egy remek páros segítségével, a hajdinaliszttel és az íróval annyival gazdagabb ízű palacsinták készültek, hogy ezt muszáj közzé tennem, váljék másnak is egészségére.
Az író erjesztéssel készült tejterméknek tekinthető mint olvastam, pedig csak egyszerűen a vaj tejszínből való készítése során keletkezik. Beszerzése nem olyan egyszerű, de piacokon, tejtermékeket árusító termelőknél szokott lenni, én is ott vettem. Felhasználás terén nem rendelkezem sok tapasztalattal, ez a palacsinta az első kísérletem vele, de ez nagyon bejött, hogy úgy mondjam, úgyhogy további receptek várhatók a témában. A hajdinaliszt viszont már régi kedvencem, fantasztikus íze van szerintem, érdemes otthon tartani és hagyományos liszttel keverve használni süteményekbe, mint például ebben a receptben.

Recept:
  • 140 g hajdinaliszt
  • 115 g finomliszt
  • 1 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • 240 ml író
  • 180 ml tej
  • 2 tojás
  • 30 g olvasztott vaj
  • 120 g friss áfonya
  • 3 evőkanál méz a tálaláshoz
Egy nagy keverőtálban összekeverjük a kétféle lisztet, a sütőport, szódabikarbónát és a sót. Egy másik keverőtálban pedig az írót, a tejet, az olvasztott vajat és a tojásokat keverjük el. A folyadékot fokozatosan adagolva a száraz összetevőkhöz keverjük. Végül az egész masszához hozzáadjuk az áfonyaszemeket.
Teflonbevonatos palacsintasütőben közepesnél valamivel nagyobb lángon, kevés olajon sütjük a palacsintákat. Egy kisebb merőkanállal tudunk megfelelő méretű és közelítően  kerek formájú palacsintákat adagolni a serpenyőbe, egyszerre hármat. Mindkét oldalát pirosra sütjük, egy tányéron egymásra halmozzuk. Amikor az összes palacsinta elkészült, mézzel, vagy esetleg juharsziruppal megcsurgatjuk, áfonyával tálaljuk.

2013. július 10., szerda

Sárgabarackos-mandulás rétestorta



A tetején laza esetlegességgel összegyűrt tészta művészi megjelenést kölcsönöz ennek az igen finom tortának.  Gyakorlatilag csupa töltelék, a tészta csak alibi, hogy vágni lehessen. Elkészítésének nehézségi foka a minimumot súrolja, csak a vajazással kell egy kicsit pepecselni. Jó szívvel ajánlom bármilyen nyári alkalomra!

Recept:
a töltelékhez:
  • 125 g puha vaj
  • 125 g barna nádcukor
  • 130 g darált mandula (a fele mennyiség lehet darált mogyoró, natúr pisztácia)
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia
  • 3 tojás
A vajat habosra keverjük a cukorral. Hozzákeverjük a darált mandulát, vagy vegyesen, amit használunk. Hozzáadjuk a vaníliát és végül egyenként elkeverjük benne a tojásokat.

a tésztához: 
  • 6 db réteslap
  • 100 g olvasztott vaj
  • 500 g sárgabarack
  • 75 g barna nádcukor
  • 2 evőkanál méz 
Kivajazunk egy kb. 22 cm átmérőjű kerámia sütőformát. (Lehet más anyagból is, csak az a lényeg, hogy ne szétszedhető, vagy kivehető aljú legyen, mert akkor kifolyhat a vaj sütés közben.)
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat.)
Egy réteg réteslapot a kivajazott formába teszünk, úgy, hogy a csücskei kilógjanak. (A többi tésztát addig letakarjuk nedves konyharuhával.) Megkenjük olvasztott vajjal a tésztát, a kilógó széleket is. Erre a tésztarétegre ráhelyezzük a következő réteslapot, a sarkokat elforgatva. Ezt is megvajazzuk. Négy réteslapot teszünk így egymásra, mindig kicsit elforgatva és mindig megvajazva. A negyedik réteget megkenjük a mandulás-vajas krémmel, majd a krémre rakosgatjuk a kimagozott, félbe vágott sárgabarackot. A barackok tetejét megszórjuk a 75 g barna nádcukorral és ráhatjuk a kilógó tészta-sarkokat. A megmaradt két réteslapot is megkenjük az olvasztott vajjal és kicsit meggyűrve, mint egy papírlapot, a torta közepére tesszük, enyhén meg is nyomjuk  A maradék vajat még rákenjük a tésztára, megspricceljük egy kis vízzel és berakjuk a sütőbe. !5 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz.
A sütőből kivéve, még melegen megcsorgatjuk a mézzel, esetleg megszórhatjuk  egy kevés darált mandulával. Tegyük rácsra, de a formában hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt átrakjuk egy tálaló tálra és cikkekre vágva tálaljuk.


2013. július 7., vasárnap

Sült padlizsán és paprika saláta sarkantyúvirággal


Mindig is az egyik kedvenc virágom volt a sarkantyúka és ha nem felejtettem el, ültettem is magot minden tavasszal, ami aztán hol kikelt, hol nem. Ebben az évben valahogy nagyon eltaláltam a helyét, pedig semmi tudatos nem volt benne. Gyönyörűen pompázik, nem sokkal azelőtt csodáltam meg, hogy a szemem elé került ez a cikk. Eddig nem nagyon hoztak lázba az ehető virágok, nem tudom miért, de mivel ez itt van az orrom előtt és ráadásul most megtudtam, hogy a szépségén kívül még kiváló vas- és C-vitamin forrás is, nem halogathattam tovább a kóstolást. Meglepetésemre nem enyhe kis fű íze van, hanem nagyon is karakteres, határozott, enyhén borsos jellege. Azonnal salátát képzeltem alá, természetesen kedvenc nyári zöldségeimből. Lelkesedve állíthatom, hogy remekül sikerült. A virág nagyon jól passzol a szintén erőteljes ízű rukkolához, a sült padlizsán és paprika pedig fantasztikusan lágyítja az összhatást.
Ellenjavallat nincsen, bárki ehet sarkantyúkát, csak arra figyeljünk, hogy tiszta helyről szedjük és a talaj se legyen szennyezett. A virágokat pedig csak az utolsó pillanatban szórjuk a salátára, hogy nehogy összeessenek.

Recept:
  • 3 db húsos paprika, zöld, piros vegyesen, lehet sárga is
  • 2 kis padlizsán
  • olívaolaj
  • balzsamecet
  • só, bors
  • 25 dkg rukkola
  • 6-7 sarkantyúka virág, esetleg zsenge levél
A paprikákat alufóliára tesszük, 220 fokos sütőben barnulásig sütjük, közben megforgatjuk, hogy minden oldaluk egyenletesen megsüljön. A sütőből kivéve mély tálba tesszük, folpackkal szorosan letakarjuk, öt percig pihentetjük. Amikor már nem annyira forró, lehúzzuk a héját és magházukat is eltávolítjuk. A paprika húsát csíkokra vágjuk. Tálba tesszük, két evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, enyhén sózzuk.
A padlizsánt 1 centis karikákra vágjuk, ecsettel mindkét oldalát megkenjük olívaolajjal, sózzuk, frissen őrölt borsot szórunk rá. Sütőpapírral kibélelt tepsibe egymás mellé tesszük a padlizsánkarikákat, 220 fokos sütőben 15 percig sütjük, közben egyszer megforgatjuk a padlizsánt, hogy mindkét oldala megsüljön. 
A megsült padlizsánkarikákat összekeverjük a sültpaprika csíkokkal. Az egészet meglocsoljuk 2 evőkanál balzsamecettel.
Tálalás előtt nagy tálba rendezzük a sült zöldségeket, körberakjuk a rukkolával és a sarkantyúka levelekkel. A sarkantyúka virággal megszórva kínáljuk.

2013. július 3., szerda

Cukkinis-mentás orzo fetával


Azt hiszem megvan az idei nyár kedvenc villámgyors, üdítő tésztaétele. Ezzel a két szóval el is mondtam legfőbb tulajdonságait, ami még talán fontos lehet, hogy mindezek mellett nagyon finom is.
Magamat régi orzo-rajongóként is jellemezhetném, van már néhány recept itt a blogon ezzel a nálunk kevésbé népszerű és viszonylag kevés helyen kapható tésztafélével. Tényleg, nagy tésztaválasztékkal bíró áruházakban mostanában nem találtam, egy teljesen eldugott kis boltban (a Honvéd utcában) viszont váratlanul rám köszönt. Vegyetek pár csomaggal, ha valahol rábukkantok, nyaralásra is kitűnő, sokféle módon variálható alapanyag. Például piláfot is készíthetünk vele, ehhez 85 g orzot először olajon aranybarnára pirítunk, felöntjük 600 ml szárnyas alaplével, két-három percig főzzük, hozzáadunk 250 g előzőleg megmosott, fél óráig áztatott, leszűrt basmati rizst, majd lefedve, alacsony lángon 15 percig főzzük. 10 perc pihentetés után felemelhetjük a fedőt és kész is az alap piláf. Amit persze fűszerezhetünk a főzés alatt sáfránnyal, gyömbérrel, fahéjjal, piríthatunk alá fokhagymát, hagymát, dúsíthatjuk mazsolával, magvakkal, zöldfűszerekkel. Remek köret húsokhoz, halakhoz, vagy salátával önálló étel.

Bocsánat a kitérőért, a témám le ne maradjon:

Recept:
  • 220 g orzo tészta
  • 1 közepes cukkini
  • 1 közepes fej hagyma felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál friss mentalevél felaprítva
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 100 g fetasajt
A cukkinit félbe vágjuk, a feleket megint félbe, majd fél centis darabokra szeleteljük. Serpenyőben két evőkanál olajat hevítünk, rátesszük a felaprított hagymát, fokhagymát és a cukkinit. Közepes lángon 10 perc alatt időnként megkeverve megpuhítjuk, enyhén meg is pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk.
Közben bő, lobogva forró sós vízben haraphatóan puhára. főzzük a tésztát, majd leszűrjük. Tálba tesszük.
A megpirult cukkinit a leszűrt tésztára tesszük, megszórjuk a reszelt citromhéjjal és a mentával. Meglocsoljuk két evőkanál olívaolajjal és a citrom levével, majd összekeverjük. A tetejére morzsoljuk a fetát és azonnal tálaljuk.

2013. július 1., hétfő

Empanadillas - spanyol sült, töltött tészta


Jó kis party-étel: előre el lehet készíteni, mert nem árt neki, ha kihűl, pont egy falatnyi darab és jól csúszik rá a bor. Ezért is egyik állandó szereplője a spanyol tapas bárok kínálatának idősebb testvérével, az empanadával együtt, ami majdnem ugyanez, csak azt egyben sütik és kockákra vágva tálalják. Ez csinosabb.  A tésztájával nagyon könnyű dolgozni, jól nyújtható és nem ragad. A töltelék is gyorsan megvan, egyedül a paprikát kell külön megsütni hozzá, de erre pedig az a javaslatom, hogy egyszerre süssünk legalább négyet-ötöt, különböző színűeket és amit nem használunk fel a töltelékbe, csak vágjuk csíkokra, picit sózzuk, borsozzuk, öntsünk rá olívaolajat és egy kevés borecetet. Hűtőben napokig eláll, tálaláskor megszórhatjuk kapribogyóval, bazsalikommal, adhatunk hozzá szardellát, sült padlizsánt, paradicsomot. Pirítóssal, sajttal, tojással, igazából bármivel: fenomenális!
Ha kedvet csináltam a spanyolos ízekhez, itt egy kis olvasnivaló a spanyol konyha gazdagságáról a 100 fok-on, itt pedig kedvencem, a spanyol tortilla receptje a Zizi kalandjaira írt vendégposztomban.

Recept:
a tésztához:
  • 125 ml olívaolaj
  • 125 ml meleg víz, vagy száraz fehérbor
  • 1/2 teáskanál só
  • 375 g liszt
  • 1 tojás szétválasztva a kenéshez
Egy nagy keverőtálban összekeverjük az olívaolajat, a meleg vizet, vagy bort és a sót. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet is. Lágy, rugalmas, nem ragacsos tésztát kapunk, amit azonnal fel is használhatunk, vagy folpackba csomagolva fél napig pihentethetjük, de tartsuk szobahőmérsékleten.

a töltelékhez:
  • 1 nagy piros húsú paprika (kaliforniai, vagy kápia)
  • 1 közepes hagyma felaprítva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 300 g paradicsom meghámozva, kimagozva, kockákra vágva
  • 100 g konzerv olajban eltett tonhal konzerv, lecsöpögtetve
  • 14 fekete olajbogyó felaprítva
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva
  • só, bors
A paprikát 220 fokos forró sütőben kb. 20 percig sütjük, közben megforgatjuk, hogy minden oldala megbarnuljon. Amikor kész, mély tálba tesszük, folpackkal lefedjük, 10 percig pihentetjük. Amikor kicsit kihűlt, lehúzzuk a héját, magházát és magjait eltávolítjuk, a paprika húsát csíkokra, majd másfél centis kockákra vágjuk.
Az olívaolajon 10 perc alatt puhára dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a paradicsomdarabokat és közepes lángon sűrűre, pépesre főzzük. Sózzuk, borsozzuk. Elzárjuk a lángot, hozzáadjuk a halat, a sült paprikát, a vágott olajbogyót és a petrezselymet. Hűlni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
A tésztát sima felületre tesszük, nem kell lisztezni! Négy darabra osztjuk, az egyes darabokat 2-3  mm vastagra nyújtjuk, majd 10 centi átmérőjű korongokat szaggatunk belőlük. A leeső darabokat újra nyújtjuk, kiszaggatjuk. 16-20 db korongunk lesz. Minden tésztakorong közepére egy csapott evőkanál tölteléket teszünk. A tészta széleit körben megkenjük a szétválasztott tojás fehérjével, majd összehajtjuk a körlapot, így félhold formát kapunk. Kissé megnyomkodjuk, hogy összeragadjon, majd villa fokával cakkozzuk a félholdak íves széleit. Az elkészült csomagokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tojássárgával, amit egy evőkanál vízzel higítottunk.
30 percig sütjük, amíg szép aranysárga színe lesz.
Melegen és hidegen is finom.
Claudia Roden: The food of Spain című könyvéből.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...