2015. február 5., csütörtök

Tőkehal miso-pasztával zöldségágyon "en papillote"




Itt most sok minden összejött. A színes répák, amik csodás aláfestést nyújtottak. A finom, friss tőkehal, ami előírás-szerűen lemezesen omlott a rövid sütést követően. A miso-paszta, amit végre sikerült beszereznem, hogy tudjak miso-levest főzni, meg hát ilyen finomságokra használni. (Merthogy a miso igazi umami-bomba, tökéletesen alkalmazható fűszerpácként nemcsak halhoz, hanem húsokhoz, zöldségekhez is. Nem olcsó, de lehet vele spórolósan bánni, érdemes otthon tartani.)
A dolgok ilyetén való együttállása az én gondolataimban sütőpapírért kiáltott, hogy azonnal csomagoljam be őket így együtt, pillangóformára, vagy amire sikerül, süljenek meg és legyen nekünk szép színes ebédünk.

Recept:

  • személyenként 20-30 dkg tőkehal filé
  • 2-3 teáskanál miso-paszta (Ázsia-boltban, Culinarisban kapható, interneten rendelhető)
  • 1 kis édeskömény gumó
  • 1-1 színes sárgarépa (lila és világossárga), vagy egyszerű sárgarépa
  • 1 csokor újhagyma
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • kis csokor petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A halat sózzuk, borsozzuk, megkenjük a miso-pasztával.
Az édeskömény két végét levágjuk, külső, elszíneződött rétegét lefejtjük, félbe vágjuk, vékonyan felszeleteljük. A répákat meghámozzuk, szintén felszeleteljük, csakúgy, mint a hagymát, a zöld részével együtt.
Egy darab sütőpapír nagyjából közepére egy evőkanál olívaolajat öntünk, ráteszünk pár szelet édesköményt, répát, egy marék újhagymát. A zöldséghalomra helyezzük a halszeletet, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel. Még egy kis olívaolajat csurgatunk a tetejére, majd összehajtjuk a kupac fölött a sütőpapírt. Így egy három oldalról nyitott téglalapunk keletkezett. A nyitott papírfelületeket egyik sarkán elkezdjük összezárni, egyszerű hajtogató-csavaró mozdulatokkal, egészen addig, amíg a másik sarokig, a végéig érünk. Ezzel a módszerrel nagyjából félkör alakot kapunk, amit egy sütőlemezre helyezünk. Így teszünk a többi halszelettel is.
A sütőlemezt berakjuk a sütőbe, 10 percig sütjük.
A csomagokat tányérokra tesszük, ott kiszakítjuk és már ehetjük is a megpuhult, szaftos-ízes zöldségeket és halat. Kenyérrel.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...