2015. augusztus 26., szerda

Hideg szilvaleves vörösborban sült szilvával


Ezt a levest először közösen főztem nagy tanácskozások közepette a barátnőmmel egy izgalmas vendégség apropóján. Nagy sikere volt, azóta tervezem, hogy újrafőzöm és felteszem ide, mert megérdemli. A leves is és mi is.
A szilvaszezon kellős közepén, a nyár vége felé sajnos öles léptekkel haladva, de még szerencsére kellőképpen meleg időben jól jöhet ez az egyszerű, de nagyon finom, hideg leves. A díszítésként, illetve az ízek kiegyensúlyozása végett alkalmazott görög joghurt helyett használhatunk nem túl keményre felvert tejszínhabot is, a képen látható ragyogó virágport pedig kiválthatjuk apróra vágott mandulával, mogyoróval, vagy pisztáciával is.

Recept:
  • 1 kg szilva
  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • 2 evőkanál barna nádcukor
  • 4 szem szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
  • 20 g vaj
  • 1-2 evőkanál frissen facsart citromlé
a sziruphoz:
  • 5 dl víz
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
  • fél rúd fahéj
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, felekre szedjük. Kerámia sütőtepsibe terítjük, meglocsoljuk a borral, a citromlével, meghintjük a cukorral és a fűszerekkel. Rámorzsoljuk a vajat is, majd előmelegített, 200 fokos sütőbe tesszük. 45 percig sütjük, időközben egyszer-kétszer megforgatjuk.
Közben elkészítjük a szirupot: a vizet a cukorral, sóval és a fahéjjal felforraljuk, 5 percig főzzük.
A megsült szilvát levével együtt (a fűszereket előzetesen szedjük ki!) mély keverőtálba tesszük, botmixerrel pürésítjük. Fokozatosan adagoljuk hozzá a szirupot, amíg a kellő sűrűséget/hígságot el nem érjük; lehet, hogy nem lesz szükség az összes folyadékra. Az a jó, ha a tejszínnél picit sűrűbb a levesünk.
Lehűtjük.
Tálaláskor görög joghurtot, mentalevelet, virágport, vagy apróra vágott mandulát adhatunk hozzá díszítésül.
Ez az adag 3-4 személynek elegendő.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...