2016. szeptember 27., kedd

Aranycékla



Ahhoz, hogy sárga színű céklát találjunk a piacon, most már nem kell olyan különös szerencse. Ha nem is mindenhol, de különlegességeket áruló, megszállott zöldségeseknél stabilan számíthatunk rá. Sötétbordó társával összehasonlítva nem csak színében visszafogottabb a megjelenése - íze is enyhébb, kevésbé földes.
Én most egy narancsos, fűszeres mártásban érleltem és még selymesebb, simább íz lett az eredmény, mint amire számítottam.
Önmagában savanyúságként, szendvicsekbe, vagy főtt gabonákkal kevert salátákba, sajtokkal (például bivalymozzarellával, kecskesajttal) diófélékkel, tojással nagyon finom. Én is azonnal kipróbáltam egy hajdinás változatot, lejjebb ennek receptjét is megtaláljátok.

Recept:

  • 1 kg apró szemű sárga cékla
  • 1 narancs leve
  • 2 evőkanál almaecet
  • fél teáskanál só
  • 1 teáskanál barna nádcukor
  • fél teáskanál koriander mag
  • fél teáskanál barna mustármag
  • egy teáskanál mák
A céklát alaposan megmossuk, egészben fazékba tesszük, enyhén sós vízben fedő alatt puhára főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel lehűtjük, meghámozzuk, negyedekbe vágjuk.
A fűszereket kis serpenyőbe tesszük, fél percig pirítjuk.
A narancslét, az almaecetet, a sót és a cukrot elkeverjük 2 dl forralt, lehűtött vízzel. Hozzáadjuk a pirított fűszereket.
A céklát üvegbe tesszük és ráöntjük a fűszeres levet. Legalább három órát, de legjobb, ha egy éjszakát érleljük. Hűtőben egy hétig eltartható.



Hajdinás saláta buggyantott tojással:
150 g hajdinát megmosunk, lecsöpögtetünk. Egy evőkanál olajon kicsit megpirítjuk, majd felöntjük 3 dl vízzel. Enyhén sózzuk, felforraljuk, majd alacsony lángon, fedő alatt puhára főzzük.
Egy maréknyi mogyorót 180 fokos sütőben 8 perc alatt megpirítunk, héját ledörzsöljük.
A hajdinát összekeverjük 5-6 darab céklával, két evőkanál fűszeres, céklás lével, egy evőkanál olívaolajjal és a mogyoróval. Három és fél perces buggyantott tojással és néhány salátalevéllel tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...