2011. február 24., csütörtök

Csokis-meggyes kenyérpuding

Volt egy félszáraz bagettem. Egy kibontott meggybefőttem. Egy fél tábla étcsokim. Jó alapok egy kenyérpuding, alias máglyarakás változathoz.
Az a különbség a máglyarakás és a kenyérpuding között, hogy az utóbbi esetében kifli helyett kenyeret/kalácsot használunk, szeleteljük, mindkét oldalát megvajazzuk, hagyományosan egyik felét lekvárral kenjük, rétegezzük. Az öntethez tejszínt is keverhetünk a tejhez, úgy még krémesebb, de szerintem ha zsírosabb tejet használunk ( 3,8 ), akkor nem szükséges a tejszín.
A variációk száma végtelen: készíthetjük például barack-, eper-, narancslekvárral; mazsolával, datolyával; fűszerezhetjük fahéjjal, vaníliával. Mindenképpen jó közé szórni egy kis diót, mandulát, vagy mogyorót.

Recept: 12 szelet bagettnek mindkét felét megvajazzuk. A szeleteket magas falú tűzálló tálba tesszük, úgy, hogy egymást tetőcserép-szerűen félig fedjék. Akkora tálat használjunk, amiben egy rétegben elférnek a kenyerek.
Keverőtálban kissé felverünk 2 tojást, hozzáadunk 4 evőkanál cukrot és 1/2 liter zsíros tejet. Jól elkeverjük, majd a kenyerekre öntjük. Rászórjuk a lecsöpögtetett meggyet ( fél üveg ), a kis kockákra vágott csokit
( 50 g ) és a durvára vágott mandulát ( két kis maréknyi ).
Minimum 1 óráig állni hagyjuk, hogy  a kenyér jól magába szívja a folyadékot.
Sütés előtt a tetejét megszórjuk barna cukorral. 180 fokon 20 percig sütjük.
Melegen és hidegen is finom.

Sósan is lehet hasonlót csinálni.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...