2011. február 7., hétfő

Lassan főtt marhahús tésztaborításban

Vasárnapi ebédnek ajánlja a Good Food, vasárnap ettük és én is vasárnapra ajánlom. Idő kell az elkészítéséhez, de azért nem szükséges folyamatosan ott állni mellette. Sőt előző nap akár előre dolgozhatunk, megfőzhetjük a húsos ragut és akkor másnap szinte már csak az ünnepi formát kell megadni neki. Mert tényleg nagyon mutatós a ropogós tészta, mint fedő, alatta pedig a szép színekben játszó hús és hagyma.
A recept szerint a tésztába mustárpor kellett volna, ez nekem nem volt, kurkumát használtam helyette. A mustárpor gondolom enyhén csípős ízt adott volna neki, így viszont szép sárga lett.
A másik változtatás az eredeti recepthez képest, hogy salotta hagyma helyett  negyedekbe vágott lilahagymát sütöttem és adtam a hús szaftjához.

Hozzávalók:
  • 1 kg marha lábszár felkockázva
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna felkockázva
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 dl vörösbor, 3 dl marhahúsleves ( használhatunk csak bort is, 7 dl-t)
  • 4 szál kakukkfű
  • 60 dkg lilahagyma
  • 2 evőkanál feketeribizli, vagy áfonya lekvár
  • 1 evőkanál vörösbor ecet
  • 1 tojás a kenéshez
  • 4 evőkanál olívaolaj
A tésztához:
  • 350 g liszt
  • 200 g vaj
  • 1 evőkanál kurkuma, vagy mustárpor, vagy esetleg currypor
Elkészítés:
Nagyméretű, széles serpenyőt, vagy lábast használjunk, amit le is tudunk fedni.
2 evőkanál olajon aranysárgára pirítjuk a szalonnát. Szűrőkanállal kivesszük, félretesszük. A fennmaradt forró zsiradékban barnára sütjük az előzőleg liszttel megszórt húsdarabokat. Visszatesszük a szalonnát, felöntjük a bor-húsleves keverékkel, beletesszük a kakukkfüvet, erős tűzön felforraljuk. Ekkor lefedjük, kis rést hagyva a fedővel és takarék lángon 2 órát főzzük. Időnként meg kell keverni, ahogy sűrűsödik a szaft, egyre gyakrabban és akkor már a fedő is teljesen zárja az edényt. (Eddig előző nap elkészíthető.)
Közben 200 fokos sütőben megsütjük a hagymát: negyedekre vágjuk, 2 evőkanál olajjal meglocsoljuk, alufóliával bélelt kisebb tepsiben 3/4 órát sütjük, vagy amíg szépen karamellizálódik. Nem szabad megégnie!
Elkészítjük a tésztát: a hideg vajat elmorzsoljuk a kurkumás liszttel, 6-8 evőkanál vizet adunk hozzá, annyit, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Fél órára lehűtjük.
A húshoz keverjük a sült hagymát, a lekvárt és az ecetet. Sózzuk, borsozzuk. Átrakjuk az egészet egy magas falú sütőedénybe.
Kinyújtjuk a tésztát és befedjük vele az edényt, a szélekre kissé rányomkodjuk. Megkenjük tojással.
200-220 fokon fél óra alatt aranyszínű-ropogósra sütjük.

Zelleres krumplipürét és párolt vajas-petrezselymes répát ettünk mellé.
Próbáljátok ki!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...