2011. március 20., vasárnap

A konfitálás hasznai: meleg lencsesaláta kacsacombbal


A múltkori fokhagyma után kacsacombot is konfitáltam, kettőt. Ott várakoztak a zsír alatt, benn a hűtőben. Mivel mindig azt olvasom a konfitálásról, hogy sokféleképpen felhasználható az ily módon tartósított hús, vagy miegyéb, azt szerettem volna, ha most én is másképpen dolgozom föl, mint az egyszerű pirítás és egészben megevés. Ehhez amúgy is kevés lett volna ez a két comb.
Meleg, húsos salátához viszont már elég, főleg, ha lencse a másik összetevő.
Az ötlet bevált, bőséges és nagyon ízletes étel kerekedett. Tehát a következtetés: bátran lehet kísérletezni, a konfitált finomságok jól tűrik a változatosságot.

 Először is a kacsacomb kofitálása: a kacsacombokat előző nap befűszerezzük. Ehhez combonként 1 evőkanál sót számítunk, ezt keverjük el a borssal és a kakukkfűvel. A kacsacombokat megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, alaposan bedörzsöljük a sóval, bőrös felükkel lefelé tálba tesszük, letakarjuk, egy éjszakára, max. 24 órára hűtőbe rakjuk.
Melegítsük a sütőt 90 fokra.Öblítsük le a combokat hideg vízzel, ismét töröljük szárazra, tegyük magas, vastag falú tepsibe. Öntsük le annyi olvasztott kacsazsírral, amennyi ellepi. Fedjük le a tepsit , vagy ha nincs fedele, duplán takarjuk be alufóliával. Süssük 10 óra hosszat. Tepsiben hagyjuk kihűlni. A combokat ezután tárolóedénybe tesszük. A zsírt hűtőbe tesszük, majd amikor megdermedt, óvatosan lekanalazzuk az alján összegyűlt húslé nélkül. Felolvasztjuk, a combokra öntjük. Fontos, hogy a zsír teljesen ellepje a combokat. Az edényt lefedjük, hűtőben tároljuk, akár két hétig is. Felhasználáskor kivesszük a hűtőből, megvárjuk, míg a zsír kicsit megpuhul, kiemeljük a kacsacombot, lekaparjuk róla a zsírt. Forró serpenyőben bőrével lefelé ropogósra pirítjuk, alacsony hőfokú sütőben átmelegítjük.
Ezután fogyasztható egészben, valamilyen finom körettel, főzelékkel, vagy csontjáról lefejtve salátában, aprítva tésztatöltelékként.

Lencsesaláta: 
  • 200 g aprószemű zöld lencse
  • 1 póréhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1/2 hagyma
2 evőkanál olívaolajon pirítsuk meg az egészben hagyott zöldségeket. Öntsük fel 3 csésze vízzel, tegyük hozzá a megmosott lencsét. Enyhén sózzuk, alacsony lángon puhára főzzük, ( kb fél óra ). Öntsük egy edénybe, keverjünk hozzá 1/2 teáskanál vörösborecetet. Hagyjuk állni legalább fél órát, de állhat így akár egy napot is hűtőben.
Egy nagy fej lilahagymát pucoljunk meg, vágjuk nagy kockákra. Serpenyőben olvasszunk 1 evőkanál vajat, tegyük bele a hagymát, öntsünk rá fél csésze vizet, szórjuk meg 1 teáskanál cukorral, kevés sóval, borssal. Főzzük addig, amíg a leve teljesen besűrűsödik.
Csepegtessük le a lencsét, a zöldségeket dobjuk ki. Tegyük a lencsét és 6-8 gerezd konfitált fokhagymát a lilahagymához, melegítsük át.
Locsoljuk meg 2 teáskanál balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Tegyük a tetejére az előzőleg megpirított, csontról lefejtett, falatnyi darabokra vágott kacsacombot.
Ropogós kenyérrel tálaljuk.

Ismét Thomas Kellerre hivatkozom.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...