2011. április 17., vasárnap

Sajtos burgonya gratin


A gratin dauphinois (ez a becsületes francia neve), az egyik legfinomabb krumplis köret. Meg kell ugyan adni a módját: vékonyra szeletelni (gyalulni) a krumplit, szépen lerakosgatni, tejszínnel nem fukarkodni, majd hosszan sütni - de megéri. Tökéletes, nem tolakodó, harmonikus íz és állag, ráadásul gyönyörűen lehet tálalni - miután kihűlt, nagyméretű pogácsaszaggatóval, vagy profi tálaló karikával formákat vágunk belőle és előmelegített sütőben átforrósítjuk. Adhatjuk frissen sült húshoz, halhoz, vagy ehetjük önmagában, friss salátával.
A sajtos változathoz, amit most én csináltam, tényleg nem szükséges más, csak egy kis olívaolajjal, citrommal meglocsolt zöld saláta. Nem mondom, hogy diétás, de nagyon finom ebéd!

Recept:
  • 1 kg krumpli
  • 300 ml tejszín
  • 300 ml teljes tej
  • kevés vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, szercsendió
  • 5-10 dkg Gruyer vagy Comté sajt

A sütőt bekapcsoljuk 140-150 fokra.
A  krumplit meghámozzuk, megmossuk és vékonyan felszeleteljük, de inkább uborkagyalun legyaluljuk.
A fokhagymát a kés lapjával szétnyomjuk. Egy közepes méretű kerek, vagy ovális tűzálló tálat (kb. 25 cm átmérőjűt) körben megkenünk a fokhagymával, majd kivajazzuk. Elkezdjük lerakosgatni a krumplikat: egymást félig fedve rakjuk a szeleteket az edénybe. Amikor egy réteggel végeztünk, sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá egy kis szerecsendiót és megszórjuk egy kevés sajttal. Következik az újabb réteg. Ebből a mennyiségből kb. 4 réteg lesz. Ne is csináljuk vastagabbra, ezért is fontos a tál mérete.
A tejet és a tejszínt összeöntjük, felforrósítjuk. A krumplira öntjük, megszórjuk még egy kis reszelt sajttal és berakjuk a sütőbe. Másfél órát sütjük.
Fontos, hogy a folyadék csak épphogy ellepje a krumplikat. Amikor ráöntöttük, egy lapáttal kicsit nyomkodjuk meg a rétegeket.
És a lassú sütés is fontos. Ezalatt az idő alatt a tejszínt szépen beissza a krumpli, krémes lesz, a teteje pedig enyhén megbarnul a végére.
Fogyasszátok örömmel!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Krumpli köret sülthöz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...