2011. május 1., vasárnap

Spárgás tarhonya

Nálunk a rizottó nem megy annyira, bárhogy próbálom erőltetni. Viszont a tarhonya mindig is nagy kedvenc volt. Zöldséggel keverve pedig ugyanúgy lehet önálló étel, mint a rizottó. És mint ahogy a klasszikus spárgás rizottó is nagyon finom (szerintem), a spárga tarhonyával szintén jól működik.
A zöldspárgát nem kell pucolni, ez rendes tőle, de egy kis előkészítésre azért szükség van: mosás után a száraknak egyenként letörjük a fás végét - pont ott pattan el. A szárról még le kell szedni a pikkelyeket és kész is. Ezután használhatjuk egészben, vagy feldarabolva. A rügyeket szinte nem is kell főzni, ezért mindig a legvégén tesszük az ételhez.

Recept: (4-5 személyre)
  • 400 g házi tarhonya
  • 1 l zöldség, vagy szárnyas alaplé
  • 500 g zöldspárga pucolva, feldarabolva
  • 1 csokor újhagyma felkarikázva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors, szerecsendió
  • 1 kávéskanál reszelt citromhéj
  • fél csokor petrezselyem aprítva
Egy széles lábosban felforrósítjuk az olajat, rátesszük a tarhonyát. Kevergetve tarka-barna színűre pirítjuk. Rátesszük az újhagyma karikákat, ezzel is átforgatjuk. Felöntjük a leves kétharmad részével, sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon lefedve főzzük, néha megkeverjük. Hozzáadjuk a maradék levet és a feldarabolt spárga szárakat. Ha szükséges sózzuk,borsozzuk, szerecsendiót reszelünk rá. Elkeverjük, lefedjük. Pár perc múlva hozzákeverjük a rügyeket is. Amikor beszívta az összes levet, és a tarhonya megpuhult, elzárjuk alatta a tüzet és lefedve pár percig pihentetjük.
Tálalás előtt elkeverjük a citromhéjjal és a petrezselyemmel.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...