2011. június 30., csütörtök

Olajbogyós kenyér

Kissé időigényes, ahogy valamelyik szakácskönyvem figyelmeztet bizonyos recepteknél. Kétszer másfél óra kelesztés kell ennek a kenyérnek, közben egy kis dagasztás, formázás. De talán így nyáron bőkezűbben bánunk az idővel, ha otthon vagyunk, nekifogunk az efféle hosszadalmas dolgoknak is, hiszen munkában nem olyan sok, csak időben. Most a napsütés is alábbhagyott kicsit, így a sütő bekapcsolása is direkt jól esik.
Megéri a fáradságot: ropogós héjú, belül lyukacsos, jó ízű kenyér a végeredmény.

Recept:
  • 15 szem fekete olajbogyó
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1 teáaskanál barnacukor
  • 1 teáskanál só
  • 50 g szezámmag
  • 350 g BL 80-as liszt
  • olaj a munkafelületre
  • 1 evőkanál szárított oregánó,
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű
  • 1/2 citrom reszelt héja
Az olajbogyókat kimagozzuk, felaprítjuk. Keverőtálba tesszük, hozzáadunk 3 dl langyos vizet, az élesztőt, a cukrot és 40 g szezámmagot. Beletesszük a lisztet, jól elkeverjük, konyharuhával letakarva 10 percig pihentetjük. Ragacsos, sűrű, de nem kemény tésztát kapunk. Vékonyan megolajozunk egy gyúródeszkát, vagy letisztított konyhapultot, kiborítjuk a tésztát és 10 percig dagasztjuk, majd vissza a tálba, letakarva 10 perc pihentetés. Ezt a műveletet háromszor ismételjük. Csinálhatjuk dagasztógéppel is, akkor a tál oldalát kenjük be vékonyan az olajjal és a pihenőidőkben emeljük ki a dagasztókart.
Az dagasztás után másfél óráig kelesztjük letakarva.
Közben a fűszereket, a maradék szezámmagot és a reszelt citromhéjat összekeverjük. Egy nagy sütőtepsit kibélelünk sütőpapírral, eloszlatjuk rajta a fűszerkeveréket.
Bevizezünk egy tiszta konyharuhát.
Amikor letelt a másfél óra, a tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, majd feltekerjük, széleit benyomkodjuk, megfordítjuk, hogy az illesztés legyen alul, két csücske felé kissé elvékonyodó formára alakítjuk. Belegörgetjük a nedves konyharuhára, majd onnan a fűszeres sütőpapíros tepsire hengerítjük úgy, hogy körben rátapadjanak a fűszerek. Ez csak így leírva ilyen bonyolult, amikor csináljuk, adódnak a mozdulatok. A fűszerekkel borított, formázott tésztát letakarjuk és újabb másfél óráig kelesztjük.
Előmelegített, 220 fokos sütőben 40 percig sütjük.
Dan Lepard receptje alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...