Megéri a fáradságot: ropogós héjú, belül lyukacsos, jó ízű kenyér a végeredmény.
Recept:
- 15 szem fekete olajbogyó
- 1 teáskanál szárított élesztő
- 1 teáaskanál barnacukor
- 1 teáskanál só
- 50 g szezámmag
- 350 g BL 80-as liszt
- olaj a munkafelületre
- 1 evőkanál szárított oregánó,
- 1 evőkanál szárított kakukkfű
- 1/2 citrom reszelt héja
Az dagasztás után másfél óráig kelesztjük letakarva.
Közben a fűszereket, a maradék szezámmagot és a reszelt citromhéjat összekeverjük. Egy nagy sütőtepsit kibélelünk sütőpapírral, eloszlatjuk rajta a fűszerkeveréket.
Bevizezünk egy tiszta konyharuhát.
Amikor letelt a másfél óra, a tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, majd feltekerjük, széleit benyomkodjuk, megfordítjuk, hogy az illesztés legyen alul, két csücske felé kissé elvékonyodó formára alakítjuk. Belegörgetjük a nedves konyharuhára, majd onnan a fűszeres sütőpapíros tepsire hengerítjük úgy, hogy körben rátapadjanak a fűszerek. Ez csak így leírva ilyen bonyolult, amikor csináljuk, adódnak a mozdulatok. A fűszerekkel borított, formázott tésztát letakarjuk és újabb másfél óráig kelesztjük.
Előmelegített, 220 fokos sütőben 40 percig sütjük.
Dan Lepard receptje alapján.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése