2011. június 21., kedd

Sajtos sült karfiol


Tudjátok, honnan ered a "csőben sült", franciául "au gratin" kifejezés? Abból az időből, amikor a nyílt tűzi főzést felváltották a füstmentes, zárt rendszerű takaréktűzhelyek. Ezek sütőjét hívták sütőcsőnek, vagy csőnek. Tehát a csőben sütés egyszerűen sütőben sütést jelent, ami annak idején azért volt nagy újítás, mert a zárt, körbefalazott, lemezzel borított sütőben már a füst kizárásával tudtak sütni.
A mi életünk még egyszerűbb, már tüzet sem kell gyújtanunk, ha sütni akarunk. A csőben sült - vagy hívjuk akárhogy - karfiol így hamar kész van; könnyű, finom ebéd, vagy vacsora.

Recept:
  • 1 fej karfiol
  • 2,5dl tej
  • 3dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 marék dió
  • 10 dkg érett trappista, cheddar, vagy gruyer sajt
  • 1 babérlevél
  • só,bors
A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, szárát levágjuk. Forrásban lévő sós víz fölött gőzöljük, amíg megpuhul, kb. 15 perc.
A diót 180 fokos sütőben 8 perc alatt megpirítjuk. Késsel durvára vágjuk. A sütőt 200 fokra állítjuk.
A tejet és a tejszínt kevés borssal és a babérlevéllel forrásig hevítjük. Egy másik edényben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük. Szűrőn keresztül fokozatosan hozzáöntjük a tejes tejszínt. Kézi habverővel folyamatosan keverve közepes tűzön 10 percig főzzük, amíg besűrűsödik. Hozzáadjuk a lereszelt sajtot, jól elkeverjük. Belekeverjük a dió felét is.
A karfiolt kivajazott sütőedénybe rendezzük, rálocsoljuk a mártást, megszórjuk a maradék dióval. A sütőben addig sütjük, amíg a mártás kicsit bugyborékolni kezd.
Készíthetjük brokkolival is, akkor a tej-tejszín keverékbe valamilyen kéksajtot ( gorgonzolát, rocquefortot ) olvasszunk bele, ezt szűrjük rá a vajas rántásra, majd öntsük rá az előkészített brokkolira. A dió helyett használhatunk mandulát, vagy fenyőmagot.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...