2011. augusztus 20., szombat

Sült töltött paradicsom, paprika


Egy-egy nyaralás, utazás során teljesen feltöltődöm az ottani ízekkel, illatokkal, színekkel, alapanyagokkal. Hazaérkezve is tovább inspirálnak, folytatnom kell a velük való foglalkozást. Nem bánom, ez egyrészt jó levezető-átvezető az itthoni életre, másrészt az egyszerű görög ételek alapanyagai többnyire nálunk is most idényjellegűek. Lehet szép, érett paradicsomot, kerek paprikát kapni, padlizsánt is, ha muszakára fájna a fogunk (de jó az is!). Az olajbogyó már más kérdés, nem áll minden közértben kimérve szebbnél szebb zöld és fekete változata, mint ott. De török, ill. keleti fűszeres boltokban ezt is kaphatunk. (Ehhez az ételhez nem kell olajbogyó, csak eszembe jutott.)

Recept:
  • 6 nagy paradicsom és paprika vegyesen
  • 1 fej hagyma
  • 150 dkg rizs
  • kis csokor menta és petrezselyem
  • nagy marék fenyőmag
  • fél kávéskanál fahéj
  • só, bors
  • olívaolaj
  • kevés frissen facsart citromlé
A paradicsomok szár felőli részén kb egy centi szélességben levágjuk a tetejét, félretesszük. Belsejüket kiskanállal kivájjuk. Nagyjából egyben ki is jön a belső rész. A magokat kidobjuk, a paradicsom húsát feldaraboljuk. Tegyük kisebb tálba a kicsurgó lével együtt, mert erre szükségünk lesz. A kivájt paradicsomokat belül meghintjük sóval és kevés cukorral, lefordítva konyhai papírtörlőre tesszük.
A paprikák szár felőli részét szintén levágjuk, a magokat és ereket eltávolítjuk belülről.
A riszt megmossuk, lecsöpögtetjük, szokásos módon kétszeres mennyiségű vízben kevés sóval megfőzzük.
A hagymát felaprítjuk, 4 evőkanál olívaolajon üvegesre pirítjuk. Rátesszük a paradicsomok húsát, lével együtt. Megszórjuk a fahéjjal, sózzuk, borsozzuk, közepes tűzön kb. 10 percig főzzük, amíg a leve elfő. Hozzáadjuk a megfőtt rizst, az apróra vágott menta és petrezselyem 3/4 részét és a fenyőmagot, amit előzőleg egy kis serpenyőben kicsit megpirítottunk.
Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra. Vékonyan kiolajozunk egy tűzálló tálat.
A rizses keverékkel megtöltjük a paradicsomokat és paprikákat, elhelyezzük őket a tepsiben, visszatesszük a kalapjukat. Ráfacsarunk egy kevés citromlevet, óvatosan meglocsoljuk olívaolajjal és betesszük a sütőbe.
Addig sütjük, amíg a tetejük barnulni kezd. Megszórjuk a maradék zöldfűszerrel, tálaljuk.
Hidegen is finom.
Előre is elkészíthető, jó vendégváró, akár előételnek is.
Váncsa István: Lakoma című könyve alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...