2011. október 1., szombat

Mángoldos csicseriborsó

Csicseriborsó mindig legyen otthon, én csak azt mondom. A konzerv változat a hirtelen ötletek megvalósításában segít. A száraz szemek felhasználása esetén előre kell gondolkodni, viszont olcsóbb - nagyobb mennyiségek esetén érdemes ezt használni. Ilyenkor főzés előtt legalább 12 órát kell áztatni háromszoros mennyiségű vízben, csipetnyi szódabikarbónával, azután az áztatóvizet leöntve enyhén sós vízben puhára főzni.
Nálunk elég gyakori szereplő, mert finom, egészséges, tápláló és sokféleképpen elkészíthető. Ezt a mángoldos változatot csináltam már áztatós-főzős és konzerv csicseriből is, mindenhogyan nagyon jó.
A csicseriborsó mindkét formában kapható pl. keleti fűszereket árusító boltokban, csakúgy, mint a harissza, az észak-afrikai csípős paprikakrém.

Recept:
Ha száraz csicseriborsót használunk, akkor előző nap beáztatunk 35 dekát. Másnap leszűrjük, lábasba tesszük, bő sós vízben megfőzzük. A vízbe tegyünk egy felkockázott paradicsomot és egy negyedekbe vágott hagymát is. Két-három óra is kellhet, hogy megpuhuljon, közben időnként ellenőrizzük, hogy van-e rajta elég víz. Ha megfőtt, leszűrjük, a hagymát kidobjuk.
Közben elkészítjük a mángoldot: 60 deka mángoldot megmosunk, vastag szárait eltávolítjuk, összevágjuk.
Egy hagymát és két gerezd fokhagymát felaprítunk, egy nagyobb, vastag aljú edényben 4 evőkanál olajon megdinszteljük. Hozzáadunk 2 evőkanál paradicsompürét és egy evőkanál harisszát. Kevés vizet öntünk rá, elkeverjük. Két kávéskanál őrölt korianderrel fűszerezzük. Belekeverjük a mángoldot, sózzuk, borsozzuk, alacsony lángon gyakran kevergetve egy órát főzzük.
Ha konzerv csicserit használunk, ehhez a mennyiséghez 3 dobozra lesz szükségünk. Leöntjük a levét, szűrőbe tesszük, hideg vízzel átöblítjük.
A mángoldhoz adjuk a csicseriborsót, jól elkeverjük, még fél órát főzzük. A végén meglocsoljuk egy evőkanál frissen facsart citromlével.
Forrón tálaljuk.
Váncsa István tunéziai receptje alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...