2011. október 12., szerda

Padlizsánsaláta


A padlizsán minden megjelenésében nagyszerű, kezdve gyönyörű, lila virágával, amiből aztán szépen gömbölyödik a fényes, feszes héjú gyümölcs. Az idei szezonban ez a saláta lett az egyik kedvenc darabom a padlizsánból készült ételek fesztiválján, melynek résztvevője, zsűrije és szervezője is én voltam egyedül, nem szóltam róla senkinek, de nem is baj, mert csak fejben zajlott az egész.
Finom, fűszeres saláta, amit érdemes egy nappal tálalás előtt elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek.

Váncsa István: Ezeregy recept című könyve alapján.

Recept:
  • 2 nagy padlizsán
  • 2 közepes fej hagyma apróra vágva
  • 1 doboz konzerv hámozott, darabolt paradicsom
  • másfél teáskanál őrölt szegfűbors
  • másfél teáskanál őrölt római kömény
  • 1 kávéskanál őrölt csili, vagy cayenne bors
  • 5 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 4 evőkanál mazsola
  • egy-egy kis csokor friss menta- és korianderlevél felaprítva
  • só, bors
  • 6-7 evőkanál olívaolaj
 A padlizsánokat felkockázzuk, mély tálba rakjuk, megszórjuk egy teáskanál sóval, fél órára félre tesszük.
3 evőkanál olajon puhára dinszteljük a hagymát. Ráöntjük a paradicsomot, hozzáadjuk fokhagymát és a mazsolát, majd a szegfűborsot, a római köményt és a csilit. 10 percig pároljuk.
A padlizsánt átöblítjük, konyhai papírtörlőn megszárítjuk. A maradék olajat egy serpenyőben felforrósítjuk és megsütjük a padlizsánkockákat. Amikor szépen megpirultak, a paradicsomos mártásba keverjük. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Lefedve hűtőszekrénybe tesszük, de fogyasztás előtt legalább fél órával vegyük ki, hogy tálaláskor szobahőmérsékletű legyen.
Pitával, arab lepénnyel, vagy friss bagettel kínáljuk.

1 megjegyzés:

kkati írta...

Ez nagyon jól hangzik, és nagyon mutatós.Lehet, hogy kipróbálom...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...