2011. november 19., szombat

Aszalt szilvás savanyúkáposzta leves

Szürke az idő mostanság, olyan, amit jobb belülről, a meleg szobából figyelni. De bent is sok gyertyára van szükség, szép, barátságos fényekre. Így adódhatnak olyan napok, amikor egybefolyik a reggel és a délután, senkinek nem mondjuk el, hogy egész nap pizsamában maradtunk, filmeket néztünk, maradékokat ettünk. Na jó, egy  levest azért össze lehet dobni. Egy amolyan rafinált kis levest, ami savanykás is, édes is, üdít és melegít.

Recept:
  • 50 dkg savanyú káposzta kicsit megvágva
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 2 evőkanál libazsír, vagy olaj
  • 1 kupica konyak
  • 15 dkg aszalt szilva
  • 2 teáskanál liszt
  • 1 dl tejföl
  • só, bors
  • a tálaláshoz 5 dkg húsos füstölt szalonna
A libazsíron, vagy az olajon puhára dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a káposztát, ráöntjük a konyakot, erős tűzön átforgatjuk. Felöntjük másfél liter vízzel, vagy szárnyas alaplével, lefedjük, közepes lángon addig főzzük, amíg a káposzta megpuhul. Akkor beletesszük az aszalt szilvákat is és behabarjuk a levest: a lisztet elkeverjük a tejfölben, adunk hozzá néhány kanállal a főzőléből, azzal is elkeverjük. A leveshez öntjük, elhabarjuk. Ezzel már csak éppen felforraljuk, ha szükséges sózzuk, borsozzuk.
A szalonnát vékony csíkokra, vagy apró kockákra vágjuk, kevés olajon zsírjára pirítjuk.
A tányérokba szedett levest lecsöpögtetett szalonna pörccel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...