2011. december 21., szerda

Gyors csicseriborsó leves

Nagy szükség van az ünnepi előkészületek közepette az ilyen egyszerű ételekre, amikkel csillapíthatjuk a magunk és szeretteink étvágyát még a nagy nap előtt. Komolyabb főzésre nincs idő, különben is, eszünk majd eleget nemsokára. Viszont addig is van élet, üres lesz a gyomor, a bejglit pedig mégsem dézsmálhatjuk meg.
Ez a leves tökéletes megoldás erre az esetre: nemcsak gyors, nagyon gyors; tápláló és még finom is. Jó lenne még, ha nyugtatná az idegeket, oldaná a feszültséget, kitakarítana helyettünk, elintézné a fehér karácsonyt...na ezt nem. De ne legyünk nagy igényűek. A leves az csak leves.


Recept:
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 zellerszár
  • 1 fejhagyma apróra vágva
  • 1 hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
  • 1 csicseriborsó konzerv
  • 700 ml zöldség, vagy szárnyas alaplé
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • só, bors
  • fél citrom leve
  • friss koriander
  • a tálaláshoz pita, vagy arab lepény, vagy tortilla; chiliolaj, fokhagyma
Az olajon 10 percig pároljuk a hagymát és a felszeletelt zellerszárat, közben sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a római köményt, egy percig pirítjuk. Beletesszük a konzerv paradicsomot és a lecsöpögtetett, átöblített csicseriborsót. néhány perc kevergetés után felöntjük a levessel. Forrás után pár percig főzzük, a végén meglocsoljuk a citromlével., ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
Közben 2 evőkanál chiliolajba belekeverünk 2 gerezd zúzott fokhagymát. Ecset, vagy kanál segítségével megkenjük vele a piták, vagy lepények mindkét oldalát. A pitákat forró sütőben 5 percig, a lepényeket forró serpenyőben pár percig pirítjuk.
A levest aprított, friss korianderrel megszórva, csípős kenyérrel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...