2012. március 17., szombat

Petrezselyemgyökér krémleves brandyvel


Hetek óta paszternák levest szeretnék főzni, de nem láttam a piacon. Ma úgy döntöttem, megfőzöm a levest fehérrépából, úgyis kicsit felszaporodott a készletem. Mindig veszek, ha szépet látok (földeset, leveleinél gömbölyödő formájút, nem azt a hosszú egyeneset), húsleveshez, sült zöldséghez bármikor kellhet. Ezentúl emiatt a leves miatt is, mert pazar lett! Már nem is hiányzik a paszternák.

Recept:

  • 3 közepes petrezselyemgyökér
  • 1 közepes krumpli
  • 1 alma
  • 3 dkg vaj
  • 1 póréhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 3 szál kakukkfű
  • 1, 2 l csirke-, vagy zöldség alaplé, vagy víz
  • 1 evőkanál brandy
  • 1 dl tejszín
  • só, bors
Megpucoljuk és kockákra vágjuk a zöldségeket és az almát. A póréhagymát felaprítjuk. Egy fazékban közepes lángon felolvasztjuk a vajat, rátesszük a póréhagymát, puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a fehérrépát, a krumplit és az almát. Megszórjuk a gyömbérrel, rálocsoljuk a brandyt, jól átforgatjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a levessel, vagy a vízzel, puhára főzzük. Botmixerrel krémesítjük, hozzáadjuk a tejszínt, azzal is mixelünk rajta. Visszatesszük a tűzre, belemorzsoljuk a kakukkfüvet, forrásig hevítjük, de már nem forraljuk újra. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor pár csepp olívaolajjal díszítjük. Szórhatunk rá apróra vágott snidlinget, petrezselymet, pirított diót, kevés frissen reszelt parmezánt is. Esetleg pirított kenyérkockákat, ha tartalmasabban szeretnénk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...