2012. június 20., szerda

Túrótorta bogyósokkal


Végtelenül egyszerű, gyors, könnyű sütemény liszt nélkül. Egész nyáron használható, mindig a soron következő gyümölccsel megpakolva. Barackok esetén már szeletelni kell, de a kisebb szemű bogyósokat csak lazán szórhatjuk a tortánkra.Ha nem fontos az ünnepélyes kerek forma, süthetjük négyszögletes, kb 20x30 centis tepsiben is és akkor praktikusabban porciózható vendégség, vagy csak egy délutáni uzsonna esetén.

Recept:

  • 500 g túró
  • 250 g mascarpone
  • 150 g porcukor
  • 4 tojás
  • fél-fél megmosott, megszárított citrom és narancs reszelt héja
  • 1 kávéskanál friss, vágott rozmaring, vagy kakukkfű 
  • 200 g eper, ribizli, málna, egres stb. lehet vegyesen
  • 50 g őrölt mandula a tepsi szórásához
  • 2 evőkanál narancslé, fél narancs reszelt héja és 1 evőkanál cukor az öntethez (elhagyható)
A sütőt előmelegítjük 170 fokra (gázsütő 5-ös fokozat).
A túrót áttörjük, ha szükséges. Robotgéppel, vagy kézi habverővel krémesre keverjük a mascarponéval és a porcukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, a reszelt citrom és narancshéjat és a kakukkfűvirágot. Kivajazunk és őrölt mandulával kiszórunk egy 28 centi átmérőjű alacsony peremű tortaformát. Beleöntjük a túrós masszát, sütőbe tesszük és egy órát sütjük.
Amikor szép aranybarnára sült, kivesszük a sütőből és megvárjuk, amíg kihűl. Tetejét kirakjuk a rendelkezésünkre álló bogyós gyümölcsökkel. Ha eperrel dolgozunk, szeletelve rendezzük el a tortán.
Az öntethez a másik fél narancs reszelt héját összekeverjük 1 evőkanál kristálycukorral, ezzel megszórjuk a gyümölcsöt, majd a 2 evőkanál narancslevet is egyenletesen rácsurgatjuk a tortára.
Porcukorral díszítjük, szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...