2012. augusztus 1., szerda

Cukkinis rakott rizs



Nagy családi kedvencet mutathatok be, amiből, hiába növelem a mennyiségeket, sosem marad vacsorára. Titka valószínüleg az, hogy a paradicsomos mártással, elég sok vajjal és parmezánnal kevert rizs és a könnyű  cukkiniréteg a sütőben jól összesül, viszont nem szárad ki - ízek és konzisztenciák remekül találkoznak.
Mivel kicsit edény- és munkaigényes, feltétlenül ajánlom a munkamegosztás intézményét mind az előkészületekben, mind a mosogatásban, hogy ne csak az étkezés legyen közös öröm, hanem a főzés is. Jó kis nyári együtt főzés, de jó is az!

Recept:
  • 4 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 közepes hagyma
  • 1 konzerv hámozott paradicsom, vagy fél kiló paradicsom meghámozva, kimagozva, felkockázva
  • 1/2 teáskanál barnacukor
  • 150 g húsos, füstölt szalonna
  • 800 g cukkini (kb. két közepes méretű)
  • 400 g rizs
  • 60 g parmezán frissen reszelve
  • só, frissen őrölt bors
A rizst egyszer átmossuk, lecsöpögtetjük. Felforrósított lábasban egy evőkanál olajon egy percig kevergetve átpirítjuk, felöntjük 8 dl vízzel, enyhén sózzuk, megkeverjük. Erős lángon felforraljuk, lefedjük és a legalacsonyabb fokozaton 13 percig főzzük. A főzés végén még egyszer nagy lángra vesszük, számolunk tízig, majd elzárjuk a tüzet és tíz percig pihentetjük, közben nem emelgetjük a fedőt.
Elkészítjük a mártást: az egyik hagymát apróra vágjuk, egy evőkanál vajon és két evőkanál olajon megdinszteljük. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a paradicsomot,a cukrot, sózzuk, borsozzuk, 20 perc alatt közepes lángon sűrűre főzzük.
Egy széles lábosban felolvasztunk egy evőkanál vajat, rádobjuk a felcsíkozott szalonnát, megpirítjuk. Hozzáadjuk a másik hagymát, amit előtte félbe vágtunk és vékonyan felszeleteltünk. Fél centis karikákra vágjuk a megmosott, de nem hámozott cukkinit és a hagymás szalonnához adjuk. Erős lángon átforgatjuk, majd egy deci vizet öntünk alá, sózzuk, borsozzuk és lefedve félpuhára pároljuk.
Közben a pihentetett rizshez hozzákeverjük a paradicsomos mártást, egy evőkanál vajat és a lereszelt parmezánt.
Amikor minden hozzávaló elkészült, bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra (gázsütő 6-os fokozat). Kivajazunk egy jókora tűzálló tálat, az aljára terítjük a fele rizst. Szűrőkanállal szépen rárakosgatjuk a cukkinikarikákat a szalonnával, hagymával együtt. (A maradék levet ne dobjuk ki, nagyon jó levesalap!) A cukkiniréteget beterítjük a rizs másik felével. Tetejére morzsoljuk a maradék egy evőkanál vajat, sütőbe tesszük, 20 percig sütjük.
Melegen tálaljuk.

2 megjegyzés:

krinsz írta...

Nagyon jó recept, de a riszfőzés specifikálása az csúcs:) Azt találgatom, vajon miért 10-ig számolunk, és persze, milyen tempóban:)?

rakottkert írta...

Ezt a különleges technikát http://makifood.com/-tól tanultam és meg kell, hogy mondjam, nagyon bevált. Szép komótosan, mint a másodpercek, úgy kell számolni:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...