2012. augusztus 23., csütörtök

Fügés zöldbabsaláta


Efféle zöldbabos salátavariációkat készítek mostanában elég gyakran. Hol egy kis nyers céklával, körtével, dióval, most mandulával és fügével - jelenleg ez a kedvencem. De volt már pirított bacon csíkokkal megszórt változat is. Mindegyik remek, további kísérletezésekre biztatom minden olvasómat. Tehetünk hozzá tonhaldarabokat, vagy szardellát, dúsíthatjuk főtt tojással, sajttal, paradicsommal, kapribogyóval. Egy-két szelet pirítóssal szerintem még ebédre is elegendő ebben a melegben. De ha mégsem, mint minden saláta, ez is szolgálhat köretként sült húshoz, halhoz.

Recept:
  • 500 g zsenge, sárga hüvelyű zöldbab
  • 1 fej római saláta
  • 1 sonkahagyma, vagy 3 újhagyma
  • 6-7 szem füge
  • 1 marék vágott mandula
az öntethez:
  • fél citrom leve
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál méz
  • 1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • só, bors
A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk és félbevágjuk. Forrásban lévő sós vízben 8 percig főzzük, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük és kihűtjük. A római salátát leveleire szedjük, megmossuk, megszárítjuk, 2-3 centis csíkokra vágjuk. A hagymát vékony karikákra vágjuk. A mandulát 180 fokos sütőben 5 percig pirítjuk. A fügéket félbe-negyedekbe vágjuk.
Az öntethez először összekeverjük a citromot, a mézet, a mustárt és a fokhagymát. Folyamatos keverés mellett, lassan csurgatva hozzáadjuk a z olívaolajat, amíg sűrű, homogén öntetet kapunk. Kevés sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.
Az előkészített zöldségeket és a fügét nagy salátástálba tesszük, összekeverjük az öntettel. rászórjuk a pirított mandulát.
Nagyon jól megy hozzá a kecskesajt és a buggyantott tojás is.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...