2012. november 9., péntek

Aszalt szilvás káposztán sült omlós libacomb


A cím megtévesztő, mert a liba nem a káposztán puhult olyan omlósra, hanem már egy nappal előbb, jó hosszan, alacsony hőfokon konfitálódott. Lassú módszer, de biztos sikert garantál, tényleg vajpuha, csontról leomló lesz a hús. Azon melegében ne is nagyon piszkáljuk, mert még szétesik. Hagyjuk teljesen kihűlni, sőt ebben az állapotban akár egy hétig is tárolhatjuk hideg helyen. A káposztás befejezéshez összesen egy órára lesz szükségünk, úgyhogy egy hétvégi ebédre, vendégségre nagyon jól előkészíthető és időzíthető, tartalmas, meglehetősen finom mutatvány. Márton napi aktualitásáról nem is beszélve.

Recept:

A konfitált libacombhoz:

  • 4 db libacomb
  • 2,5 dl liba-, vagy kacsazsír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 hagyma
  • 2 szem szegfűbors
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só, frissen őrölt bors
A libacombokat sózzuk, borsozzuk, fél órát állni hagyjuk. Egy nagy öntöttvas, vagy más, fedővel rendelkező, sütőbe rakható edényt a tűzhelyre teszünk, erős tűzön felforrósítjuk. Közepesre vesszük a lángot, beletesszük a libacombokat, a bőrös felükkel lefelé, egyszerre csak kettőt. Megpirítjuk, kicsit ki is olvasztjuk a zsírját, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A másik két combbal is így csinálunk. Elrendezzük a lábasban az összes combot úgy, hogy lehetőség szerint minél kevésbé fedjék egymást és ismét bőrös felükkel lefelé legyenek. Hozzáadjuk a liba-, vagy kacsazsírt, a szegfűborsot az egész fokhagymagerezdeket és a félbe vágott hagymát. Ráöntjük a bort és még egy deci vizet. Lefedjük az edényt és 100 fokos sütőbe tesszük. 8 órát sütjük. A lábasban hagyjuk kihűlni.

A káposztához:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 2 evőkanál libazsír
  • 1 kis fej hagyma felkockázva
  • 2 evőkanál szilvapálinka
  • 20 dkg aszalt szilva
  • frissen őrölt bors
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 teáskanál liszt
A megsült libacombok zsírjából kiszedett zsíron puhára pároljuk a hagymát. Rátesszük a káposztát, amit előzőleg átmostunk és lecsöpögtettünk, hogy ne legyen olyan sós. Erős tűzön átforgatjuk, borsozzuk. Meglocsoljuk a pálinkával, megkeverjük, majd két deci vizet öntünk alá, lefedjük és közepes lángon kb. 20 percig főzzük, amíg a káposzta megpuhul. Hozzákeverjük az aszalt szilvát. A tejfölben csomómentesen elkeverjük a lisztet, kevés vízzel, vagy a káposzta főzőlevével higítjuk, majd a káposztába keverjük. még egy percig főzzük, amíg éppen csak felforr.

Kakukkfüves citromsó:
4-5 szál friss kakukkfűnek leszedjük a leveleit, összekeverjük egy citrom reszelt héjával és egy teáskanál durva szemű sóval. Mozsárban enyhén átdörzsöljük.
Összeállítás:
A szilvás káposztát egy kb. 30x40 centis sütőedénybe simítjuk. A kihűlt libacombokat kiemeljük a zsírjából, óvatosan lekapargatjuk róluk a felesleges zsírt és bőrös felükkel felfelé sorban a káposztára rendezzük őket.
200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a libacombok bőre enyhén megpirul.
Tálaláskor megszórjuk kakukkfüves-citromsóval.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...