2012. november 15., csütörtök

Csicsóka és diós morzsás tőkehal


Lenyűgözően változatos neveken fut a csicsóka a világ különböző részein. Jeruzsálemi articsóka, topinambur, kanadai burgonya, napgyökér, indiánkrumpli, földi alma. Magyarul is szólították még csókapityókának is. Szinte mindegyik név a származásával, vagy növénytani eredetével kapcsolatos félreértésen, félrehalláson alapul. Mindenesetre ezek alapján úgy tűnik, beindította az európai ember fantáziáját ez a furcsa kinézetű, igénytelen, olcsó növény, miután egyszer csak megérkezett Amerikából. Formája és föld alatt növekvő gumója miatt a krumplihoz hasonlít, virága azonban egyértelműen jelzi, hogy ő a napraforgó rokona. Íze kicsit hasonlít az újkrumplihoz, a zsenge karalábéhoz, a dióhoz, mogyoróhoz és állítólag a friss articsókaszívhez is, amihez nekem még nem volt szerencsém. Magas beltartalmi értékekkel is rendelkezik, egyetlen hibája, hogy  göcsörtös felülete miatt nagyon idegesítő hámozni. De elhivatottságunk teljes tudatában ezen a nehézségen felülemelkedünk, a pucolásra fordított időt pedig belső fejlődésünk útjának szolgálatába állítjuk.
Hallal szerintem nagyon jó a csicsóka, próbáljátok ki!

Recept:

Paradicsomos sült csicsóka:
  • 1 kg csicsóka
  • 4 közepes fej hagyma vékony szeletekre vágva
  • 2,5 dl száraz rosé, vagy fehérbor
  • 1 púpozott evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 púpozott teáskanál barnacukor
  • 1 mokkás kanál őrölt koriander
  • olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
A hagymát három evőkanál olajon 10 perc alatt aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a koriandert, majd a paradicsompürét, a bort és 2,5 dl meleg vizet, vagy zöldség alaplevet. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a cukrot is és közepes tűzön sűrűre főzzük.
A csicsókát megpucoljuk, megmossuk. Forrásban levő sós vízben 10 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, fél centis karikákra vágjuk. Serpenyőben 4 evőkanál olajat forrósítunk, beletesszük a csicsóka felét, 5 percig sütjük, szűrőkanállal kiszedjük, sütőedénybe terítjük. Ugyanígy járunk el a másik adag csicsókával is.
A sült csicsókakarikákra egyenletesen ráöntjük a hagymás-fűszeres mártást. 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük.

A morzsás halhoz: 
  • 50 dkg tőkehal filé ( lehet fagyasztott is, de teljesen kiengedve, konyhai papírtörlővel leitatva)
  • 2 evőkanál finom zsemlemorzsa
  • olívaolaj
  • egy marék dió durvára vágva
  • fél citrom reszelt héja
  • fél csokor friss petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors
A zsemlemorzsát a dióval világos barnára pirítjuk egy evőkanál olajon. A tűzről levéve megvárjuk, míg kicsit kihűl és hozzákeverjük a petrezselymet és a citromhéjat.
A halat kisüthető méretű szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A csicsókához használt serpenyőben és annak olajában erős tűzön mindkét oldalán 3-3 perc alatt megsütjük a halat. Egyszerre csak 3-4 szeletet tegyünk a serpenyőbe.
A halszeleteket megszórjuk a diós morzsával és a fűszeres- paradicsomos csicsókával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...