2013. január 25., péntek

Mák és mandarin

Volt itthon mákom és mandarinom, így jött létre ez a két recept.
Még ha ez nagyjából igaz is, azért voltak előzmények. Például ez a narancsos-mákos tiramisu, amit régebben többször csináltam, kódolta nekem a mák és a citrusfélék párosítását, ha a máktöltelékbe szinte kötelezően kerülő reszelt citromhéj még nem tette volna ezt meg jóval előbb. Aztán meg itt ez az ünnepi mákos guba recept, amit viszont sose próbáltam, mert végül mindig a hagyományos mellett döntök, de nagyon csábító.
Ezek voltak az előzmények, amelyek már-már kényszeresen abba az irányba terelték a gondolataimat, hogy a mákot és a mandarint összepárosítsam.
Az első desszert egy régi Good Food-os recept variációja. Az eredeti bogyós gyümölcsökkel és eperrel készül, úgy is érdemes majd kipróbálni, viszont akkor sem szabad majd kihagyni a tetejéről a mákot, mert nagyon finom enyhén megpirulva és a fehércsokival keveredve.
A mákos darapuding, vagy -felfújt jó kis tojásfehérje elnyelő régi vágású édesség, a fűszeres mandarinszirup viszont egészen elvarázsolja.
Próbáljátok ki mindkettőt, érdemes.


Mandarin fehércsoki öntetben
  • 4 mandarin
  • 100 g fehércsoki
  • 140 ml tejszín
  • 1 teáskanál egész mák
  • 2 teáskanál porcukor
  • 10 szem natúr pisztácia, vagy mogyoró
A mandarinokat kifilézzük: alját és tetejét levágjuk, deszkára állítjuk, éles késsel körben a belső fehér burokkal együtt levágjuk a héját, követve a gyümölcs ívét. Ezután kézbe vesszük és a hártyák közül kimetsszük a gerezdeket.
A mandarinfiléket elosztjuk négy kis tűzálló tálka alján.
A fehércsokit darabokra törjük, tálba tesszük. A tejszínt felforrósítjuk, de nem forraljuk. Ráöntjük a csokira, pár percig állni hagyjuk, majd simára keverjük. Az öntetet egyenletesen elosztjuk a mandarinos tálkákban.
A mákot és a porcukrot összekeverjük, megszórjuk vele a krémek tetejét.
Tálalás előtt nagyon forró grill alatt 3 percig sütjük, amíg a teteje kissé megbarnul. Végül megszórjuk a pisztáciával. Akár azonnal fogyasztható, langyosan még jobb és talán hidegen a legjobb.


Mákos darafelfújt mandarinos sziruppal
  • 5 tojásfehérje
  • csipet só
  • 80 g porcukor
  • 30 g gríz
  • 100 g darált mák
  • fél rúd vanília kikapart magjai
  • késhegynyi fahéj, szegfűszeg, ha fűszeresen szeretnénk
  • 4 dkg olvasztott vaj
A vajat felolvasztjuk, hűlni hagyjuk. A grízt, a cukrot, a mákot és a fűszereket összekeverjük. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük. Adagonként óvatosan beleforgatjuk a grízes keveréket, majd az olvasztott, kihűlt vajat. négy kisméretű, vagy egy nagyobb hőálló formát kivajazunk, vékonyan belisztezzük. Beleöntjük a tésztát. Ha van gőzölőfazekunk, abban gőzöljük 35-40 percig lefedve. Ha nincs, vízfürdőben sütjük: egy mély tepsibe beletesszük a formát/formákat, annyi forró vizet öntünk a tepsibe, hogy a forma feléig érjen a víz. 190 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
Közben elkészítjük a mandarinszirupot: 3 mandarint kifilézünk az előző receptben leírtak szerint. 2,5 dl vizet egy csillagánizzsal, két egész kardamommal és egy darabka fahéjjal felforralunk, hozzáadunk 2 evőkanál mézet. Tíz percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. A végén hozzáadjuk a mandaringerezdeket.
A kész felfújtakat tálra borítjuk, a mandarinnal és sziruppal körítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...