2013. március 23., szombat

Spenótos - fetás rétes



Sokszor, sokféle alkalomra sütöttem már: vendégségekre, borkóstolóra, de húsvétkor még sosem. Pedig igazán erre az időszakra termett, a friss spenót ilyenkor már nagyon kínálja magát és aki szereti, az nagyon kívánja is a friss zöldet. Böjti vacsorákra, zöldcsütörtökön ebédre egy jó leves után és most azt tervezem, hogy a vasárnapi ünnepi ebéd előétele is ez lesz, fenyőmaggal turbózott töltelékkel, egészen falatnyi darabokra porciózva.
A töltelék kecskesajttal és fetával is finom, de ha valaki az enyhébb ízeket szereti, morzsalékos túróval is keverheti a spenótot, de akkor erősebb sózásra lesz szükség. Langyosan és hidegen is nagyon finom.

Recept:
  • 12 -14 lapos réteslap csomag
  • 800 g friss spenót
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 közepes hagyma apróra vágva
  • 3 tojás
  • 225 g feta, vagy kecskesajt
  • egy marék fenyőmag (opcionális)
  • 120 g olvasztott vaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál fekete hagymamag, vagy szezámmag
A spenótot megmossuk, megpucoljuk. Az olívaolajon 10 perc alatt puhára pároljuk a hagymát. Rátesszük a spenótot, pár percig kevergetjük, majd nagy lángon elpárologtatjuk a levét. Hűlni hagyjuk. Amikor langyosra hűlt, kinyomkodjuk a spenótból a maradék levet, deszkára tesszük és egy kicsit megvágjuk, de nem kell túlságosan apróra. Tálba tesszük, hozzákeverjük a tojást és a morzsolt fetát. Óvatosan sózzuk, mert a feta erősen sós és bátran borsozzuk.
Kivajazunk egy kb. 30x40 centis tepsit. A réteslapokat szétbontjuk, a tepsi aljára terítjük az elsőt és megkenjük olvasztott vajjal. Ráfektetjük a következő lapot, azt is megkenjük és így tovább, egészen 6 vagy 8 rétegig. (Ha vékonyabbak a lapok, akkor jobb, ha 8 réteg van alul és 6 fölül.) Erre a tésztarétegre simítjuk a spenótos tölteléket, majd újabb réteslap rétegezés kezdődik. Az utolsó réteg tetejére locsoljuk az összes maradék olvasztott vajat. Éles késsel éppen csak megkarcolva rombuszokra osztjuk a felületet. Megszórjuk a hagymamaggal, kevés vizet spriccelünk rá és előmelegített, 200 fokos sütőben (gázsütő 6-os fokozat) 30-40 perc alatt pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd a jelölések mentén felvágjuk.





Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...