2013. április 26., péntek

Citromsók


Nagyon jó játék citromsókat készíteni, ajánlom mindenkinek! Fantasztikus illatú lesz tőle a kezünk és a konyha, szép üvegecskéket és apró edényeket lehet velük megtölteni és elképesztően sok variációs lehetőséget rejtenek. Már a különböző szemcséjű és típusú sófajták és cirusfélék párosításával is komoly választékot tudunk előállítani, de ha még fűszereket/fűszernövényeket is csatasorba állítunk, akkor már komolyabb tároló- és címkekészletre lesz szükség.
A játékhoz az is hozzá tartozik, hogy ízlelőbimbóinkra koncentrálva megpróbáljuk tetten érni a citromsóval ízesített étel által kiváltott ízhatást, ami messze túlmutat ugyebár az egyszerű sózáson. Érdemes megfigyelni, hogy melyik kombináció ízlik legjobban, melyik milyen típusú ételekhez passzol. Lágytojáson, buggyantott tojáson a frissen őrölt borssal, chilipehellyel kevert apró szemcséjű Himalája só például remek. Vajon párolt spárgán, zöldborsón nagyon el tudok képzelni egy mentával, vagy kakukkfűvel kevert citromsót. Ha szecsuáni borsot kevernénk a citromsóba (és miért ne tennénk?), akkor előtte pirítsuk és kissé törjük meg, hogy jól kiadja az aromáját. Grillezett, vagy frissen sült húsokat, halat is megszórhatunk például ezzel a változattal. A Maldon sópehellyel úgy is eljátszhatunk, hogy a citromhéjat hasonlóan apró szeletekben adjuk hozzá (sajtszeletelővel megoldható), ez látványnak sem utolsó például egy szép darab pisztrángon, tálalás előtt rászórva.
Az eddig említett példákon kívül felhasználhatjuk pácokban, salátaöntetekben, krémekben, szendvicsek, saláták finish-termékeként is. Minden esetben, ahol sóra van szükség. Ezenkívül dekoratív ajándék is lehet szép formájú kis üvegekbe töltve, felcímkézve.

Én most kétféle sót használtam: Maldon sópelyhet és apró szemű Himalája sót. (Ki fogom próbálni a füstölt Maldon sós változatot is)
50 g sóhoz 1 evőkanál bio, jól megmosott citrom/lime/narancs lereszelt héjat kevertem. 100 fokos sütőben 45 percig szárítottam. Ezután kávédarálóban enyhén megőröltem, kivéve a citromhéj - pelyhes adagot, azt békén hagytam. Ha tovább szeretnénk fűszerezni érdemes kisebb adagokra osztani a sót és úgy adni hozzá a frissen őrölt borsot, pirított-tört szecsuáni borsot, chilipelyhet. A friss zöldfűszereket (kakukkfű, rozmaring, menta, levendula), apróra vágva a szárítás előtt adjuk a sóhoz.




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...