2013. április 17., szerda

Karamellás tejpuding


Szeretem én továbbra is a kenyérpudingot (ami kalácsból is készülhet), mint a maradékfelhasználás fenséges módját, de ez a szintén maradék kenyérből készülő tejpuding egészen más műfaj. Véleményem szerint csúcsdesszert, amit simán tálalnék vasárnapi ebéd után, vagy vendégségre is. Nyáron egy jó fagyival, friss gyümölccsel, vagy lágyra vert tejszínhabbal tökéletes desszert. Eredeti neve budin de pan, vagy pudin de pan és a latin-amerikai térség egyik leghétköznapibb, legcsaládiasabb étele. Lehet mély, hosszúkás formában, vagy középen kürtővel rendelkező kuglófforma-szerűségben is sütni. Én a lapos formát választottam most és mivel elég nagyméretű volt, csak egy tálcára tudtam kiborítani miután megsült. De egyébként a sütőformában is szeletelhető, csak úgy helyezzük a tányérra, hogy a karamellás réteg legyen fölül.

Recept:
  • 20 dkg szikkadt kenyérbél
  • 3/4 l zsíros tej
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 3 tojás 
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál méz
a karamellréteghez:
  • 15 dkg cukor
A kenyérbelet kisebb darabokra szedjük/vágjuk, tálba tesszük. A tejet felmelegítjük a vajjal és a fahéjjal. A kenyérre öntjük és állni hagyjuk legalább egy órán keresztül. Közben néhányszor jól átkeverjük, nyomkodjuk, hogy a kenyérdarabok minél jobban feloldódjanak.
A tojásokat kikeverjük a cukorral, a mézzel és a vaníliaaromával. Hozzáadjuk a tejes keverékhez, elkeverjük.
A karamell réteghez egy lábasba tesszük a cukrot, 1 dl vízzel és egy evőkanál narancs-, vagy citromlével elkeverjük. Közepes lángon keverés nélkül aranyszínűre karamellizáljuk és azonnal egy kb. 25x35 centis sütőformába öntjük, forgatva a formát, hogy beterítse az alját és az oldalát is a karamell. Egy nagyobb sütőtepsibe tesszük, forró vizet öntünk köré és 170 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük. Amikor megsült, pár perc pihentetés után kiborítjuk a formából. Langyosan már szeletelhető és fogyasztható, de hidegen, sőt lehűtve is nagyon finom.


2 megjegyzés:

Bokor Boglárka írta...

Nagyon finomnak néz ki, tuti egyszer kipróbáljuk. Köszi a receptet!

rakottkert írta...

Nagyon szívesen! Próbáld ki, mert tényleg finom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...