2013. május 7., kedd

Laskagombás - spenótos tarhonya


Villámgyorsan összedobható ebéd/vacsora, legújabb kedvencem. A tarhonyából én a házi, alaktalan típust részesítem előnyben, de ha valaki a szabályos kis gömböket szereti jobban, abból is elkészítheti, csak akkor szerintem valamivel kevesebb folyadékra lesz szükség. Főzés közben nyugodtan lehet kóstolgatni és ha kemény még a tarhonya, viszont a folyadék vészesen apad, adjunk hozzá még, de melegen és mindig csak keveset. A végén pedig hagyjuk kicsit pihenni, mint a rizst, hogy az összes nedvesség beszívódjon és szép pergős legyen a végeredmény.

Recept:
  • 200 g házi tarhonya
  • 300 g laskagomba
  • 200 g spenót, vagy mángold
  • 2 szál újhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 6 dl zöldség alaplé, vagy víz
  • só, frissen őrölt bors
  • kevés reszelt citromhéj
  • reszelt parmezán a tálaláshoz
A laskagomba alsó, vastag részeit levágjuk, a többit széles csíkokra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk. A spenótot megmossuk, megpucoljuk, csíkokra vágjuk. Az olajat széles lábasba öntjük felforrósítjuk. Rátesszük a gombát és az újhagymát, enyhén megpirítjuk. Megszórjuk a citromhéjjal. Hozzáadjuk a tarhonyát, kevergetve két percig pirítjuk. Hozzáadjuk a vágott spenótot, egy kicsit megfonnyasztjuk, majd felöntjük a zöldségalaplével, vagy vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Megvárjuk míg felforr, majd takarékra állítjuk alatta a tüzet, lefedjük. Addig főzzük, amíg az összes folyadékot magába szívja, ez kb. negyed óra. Levesszük a tűzről és még öt percig pihentetjük.
Tálaláskor frissen őrölt borssal és durvára reszelt parmezánnal szórjuk meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...