2013. július 3., szerda

Cukkinis-mentás orzo fetával


Azt hiszem megvan az idei nyár kedvenc villámgyors, üdítő tésztaétele. Ezzel a két szóval el is mondtam legfőbb tulajdonságait, ami még talán fontos lehet, hogy mindezek mellett nagyon finom is.
Magamat régi orzo-rajongóként is jellemezhetném, van már néhány recept itt a blogon ezzel a nálunk kevésbé népszerű és viszonylag kevés helyen kapható tésztafélével. Tényleg, nagy tésztaválasztékkal bíró áruházakban mostanában nem találtam, egy teljesen eldugott kis boltban (a Honvéd utcában) viszont váratlanul rám köszönt. Vegyetek pár csomaggal, ha valahol rábukkantok, nyaralásra is kitűnő, sokféle módon variálható alapanyag. Például piláfot is készíthetünk vele, ehhez 85 g orzot először olajon aranybarnára pirítunk, felöntjük 600 ml szárnyas alaplével, két-három percig főzzük, hozzáadunk 250 g előzőleg megmosott, fél óráig áztatott, leszűrt basmati rizst, majd lefedve, alacsony lángon 15 percig főzzük. 10 perc pihentetés után felemelhetjük a fedőt és kész is az alap piláf. Amit persze fűszerezhetünk a főzés alatt sáfránnyal, gyömbérrel, fahéjjal, piríthatunk alá fokhagymát, hagymát, dúsíthatjuk mazsolával, magvakkal, zöldfűszerekkel. Remek köret húsokhoz, halakhoz, vagy salátával önálló étel.

Bocsánat a kitérőért, a témám le ne maradjon:

Recept:
  • 220 g orzo tészta
  • 1 közepes cukkini
  • 1 közepes fej hagyma felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál friss mentalevél felaprítva
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 100 g fetasajt
A cukkinit félbe vágjuk, a feleket megint félbe, majd fél centis darabokra szeleteljük. Serpenyőben két evőkanál olajat hevítünk, rátesszük a felaprított hagymát, fokhagymát és a cukkinit. Közepes lángon 10 perc alatt időnként megkeverve megpuhítjuk, enyhén meg is pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk.
Közben bő, lobogva forró sós vízben haraphatóan puhára. főzzük a tésztát, majd leszűrjük. Tálba tesszük.
A megpirult cukkinit a leszűrt tésztára tesszük, megszórjuk a reszelt citromhéjjal és a mentával. Meglocsoljuk két evőkanál olívaolajjal és a citrom levével, majd összekeverjük. A tetejére morzsoljuk a fetát és azonnal tálaljuk.

2 megjegyzés:

Sarolt írta...

Ezt feltétlenül kipróbálom, nagyon jól hangzik!

rakottkert írta...

Örülök, hogy tetszik, biztosan ízleni is fog!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...