2013. július 22., hétfő

Hajdinalisztes - írós amerikai palacsinta


Nekem is nagy kedvencem az amerikai palacsinta, szeretem a társaságában elköltött kényelmes reggeliket. Mégsem volt szándékomban receptet föltenni - eddig. Most viszont egy remek páros segítségével, a hajdinaliszttel és az íróval annyival gazdagabb ízű palacsinták készültek, hogy ezt muszáj közzé tennem, váljék másnak is egészségére.
Az író erjesztéssel készült tejterméknek tekinthető mint olvastam, pedig csak egyszerűen a vaj tejszínből való készítése során keletkezik. Beszerzése nem olyan egyszerű, de piacokon, tejtermékeket árusító termelőknél szokott lenni, én is ott vettem. Felhasználás terén nem rendelkezem sok tapasztalattal, ez a palacsinta az első kísérletem vele, de ez nagyon bejött, hogy úgy mondjam, úgyhogy további receptek várhatók a témában. A hajdinaliszt viszont már régi kedvencem, fantasztikus íze van szerintem, érdemes otthon tartani és hagyományos liszttel keverve használni süteményekbe, mint például ebben a receptben.

Recept:
  • 140 g hajdinaliszt
  • 115 g finomliszt
  • 1 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • 240 ml író
  • 180 ml tej
  • 2 tojás
  • 30 g olvasztott vaj
  • 120 g friss áfonya
  • 3 evőkanál méz a tálaláshoz
Egy nagy keverőtálban összekeverjük a kétféle lisztet, a sütőport, szódabikarbónát és a sót. Egy másik keverőtálban pedig az írót, a tejet, az olvasztott vajat és a tojásokat keverjük el. A folyadékot fokozatosan adagolva a száraz összetevőkhöz keverjük. Végül az egész masszához hozzáadjuk az áfonyaszemeket.
Teflonbevonatos palacsintasütőben közepesnél valamivel nagyobb lángon, kevés olajon sütjük a palacsintákat. Egy kisebb merőkanállal tudunk megfelelő méretű és közelítően  kerek formájú palacsintákat adagolni a serpenyőbe, egyszerre hármat. Mindkét oldalát pirosra sütjük, egy tányéron egymásra halmozzuk. Amikor az összes palacsinta elkészült, mézzel, vagy esetleg juharsziruppal megcsurgatjuk, áfonyával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...