2013. szeptember 28., szombat

Pontyszelet kukoricalevélen, bambuszpárolóban




Előrebocsátom, hogy ez egy minimál étel, nagyon tiszta ízekkel, nagyon egyszerű konyhatechnikával és viszonylag kevés kalóriával. Ez vonzó lehet annak, akinek érdekes az alapanyagok saját zamata és étkezés után is szereti megőrizni a könnyedség érzését. Annak viszont, aki csak az erőteljes ízeket kedveli és még soha nem érintette meg annak a dilemmája, hogy hogyan lehetne enni is és közben nem nagyon hízni, lehet, hogy nem lenne kedvére egy efféle étkezés. Bár a mosogatást gondolom ő sem hiányolná. Merthogy a bambuszpárolóban az is jó, hogy, mint ebben az esetben, akár egy komplett menüt elkészíthetünk egy edényben, két szinten, hagyva, hogy a fedő alatt össze-vissza áramló gőz elvégezze titkos munkáját. A végén pedig csak forró vízzel kell elmosni a három részt és hagyni teljesen megszáradni.
Ha már van bambuszpárolónk, bármilyen zöldséget párolhatunk, néhány dologra kell csak odafigyelni: egy rétegben legyenek a tálcán és nagyjából egy méretben is. A képen látható cukkini-egész krumpli páros, annak ellenére, hogy nagyon finom volt, nem tökéletes, mert a cukkini kicsit túlpuhult, mire a krumpli kész lett. Nagyon finom párolva: répa, brokkoli, karfiol, édeskrumpli, sütőtök, cékla, züldbab, spárga, hagyma. Ha két emeletben párolunk, az alsó szinten legyenek a nehezebben puhuló dolgok.
Amikor halat, vagy esetleg csirkehúst készítünk, mindenképpen tegyünk alá valamilyen védő réteget. Ez lehet sütőpapír, sőt tányér is; ám itt beindulhat a fantáziánk és a béleléssel egyúttal az ízhatásnak is megalapozhatunk. Bélelhetünk sűrűn rakott rozmaring-, vagy zsályaágakkal, mángold- és (kel)káposztalevelekkel, vagy amint én tettem, kukoricalevéllel. Gyönyörű lesz a látvány is, az ízek pedig... Kisebb halat egészben is párolhatunk, de annak 25-30 perc párolási idő biztosan kell, ezért érdemes csak magában párolni, vagy az alsó szintre tenni és félidőben fölé rakni a zöldséges tálcát. A halakat bátran fűszerezhetjük pl. újhagymával, fokhagymával, chilivel, gyömbérrel, őrölt fűszerekkel is.
Még egy technikai megjegyzés: a párolóvizet egy wok aljába kell önteni, éppen annyit, hogy a ráállított bambuszpároló alja pont ne érjen bele. Erős tűzön főzzük, közben hallgassuk, hogy a víz nehogy elfogyjon alóla, mert akkor pótolni kell.
A párolás végén, tálaláskor locsoljuk meg olívaolajjal, szezámolajjal, vagy vajat, fűszervajat olvasszunk a zöldségekre, illetve a halra. Egy kevés sóval, vagy sópehellyel ízesítsük.

A hosszú bevezető után következzen a recept, ami alig recept:

Öt-hat szem krumplit megpucolunk, egy cukkinit egy centis karikákra vágunk, két újhagymát is felkarikázunk. Ezek kerülnek az alsó részre.
A felső tálcát kibéleljük kukoricalevéllel (nem baj, ha már sárgultak, csak tiszta legyen). Rátesszük a fél órával előtte besózott, frissen őrölt borssal meghintett pontyszeleteket. Lefedjük. Forrásban levő vízre tesszük a fent leírt módon. 15 percig pároljuk, amíg a krumpli megpuhul.
Közben fűszervajat készítünk: 10dkg puha vajat kikeverünk egy csipet sóval, egy-egy evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemmel és tárkonnyal. Folpackba csomagoljuk, hengerré formázzuk és tálalásig hűtőbe tesszük. A maradékot ugyanebben a formában lefagyaszthatjuk.
A készre párolt pontypatkókat a zöldségekkel tányérokra szedjük, a fűszervajat ráolvasztva fogyasztjuk.


Nézzétek meg ezt a gyönyörű részletet az Étel, ital, férfi, nő című tajvani filmből, szerepel benne bambuszpároló is !




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...