2013. október 24., csütörtök

Hirtelensült brokkolis bárányhús



A brokkoli az őszi-téli hónapok fontos vitamin és ásványi anyag forrása, minden héten kéne ennünk belőle, amikor frissen hozzájuthatunk. Számos betegséget megelőző tulajdonsága mellé azzal kedveskedik nekünk, hogy könnyebben tudjuk emészteni, mint a többi káposztafélét. Rövid ideig tartó párolással/főzéssel a benne lévő kincsek jobban megőrződnek. Az itt következő recept a brokkoli előfőzésével együtt is kész van kevesebb, mint fél óra alatt. Igazi gyorsétel adalékanyag és ízfokozó mentesen, friss alapanyagokból. Ja, és még paleolit is, azt hiszem.

Recept:
  • 500 g darált bárányhús ( vagy más darálthús)
  • 1 nagy fej brokkoli (ép levelei is!)
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 csomag újhagyma felkarikázva
  • 1 piros chili paprika karikákra vágva
  • két centis friss gyömbér hámozva, apróra vágva
  • 1 lime leve
  • 3 evőkanál szezámolaj
  • 3 evőkanál vietnámi halszósz
  • 3 teáskanál barnacukor
  • 1 marék pirított, hámozott törökmogyoró
  • friss, vágott koriander és/vagy petrezselyem
A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, lobogva forró sós vízben három percig főzzük, leszűrjük.
Wokban, vagy nagy serpenyőben felforrósítjuk a szezámolajat, rátesszük az újhagymát, fokhagymát, a chilit, a gyömbért és a brokkoli leveleit. Két percig pirítjuk. Rátesszük a bárányhúst. Erős tűzön kevergetve 5-7 percig sütjük, amíg színt kap a hús. Megszórjuk a cukorral, meglocsoljuk a halszósszal és a lime-lével. Még 2 percig sütjük. Hozzáadjuk a félig főtt brokkolit. Pár perc alatt készre főzzük.
Tálaláskor megszórjuk a durvára vágott mogyoróval és a zöldfűszerrel.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...