2013. október 30., szerda

Nyelvtörőnek is jó: sült zsályás süllő


Míg általában a fűszernövényeket "csak" ízesítésre, díszítésre használjuk, addig a zsálya, bizonyára húsos, viszonylag méretes levelei miatt szinte önálló fogásként is értelmezhető. Nyersen nem annyira jó elrágcsálni, viszont egy kis hőkezelés után ízes, ropogós falatokat kapunk. A kapribogyó esetében is érdekes változásokat okoz a sütés: a sokszor bántóan savanyú íz enyhül, a kapribogyó sajátos aromája ellenben intenzívebb lesz. Az egyszerű, ám nagyszerű, sőt mennyei vajas süllő legalább annyira egyszerű és méltó kiegészítői lettek.

Recept:

  • 2 db egyenként kb. fél kilós süllő megpucolva
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só, bors
  • 30 db friss zsályalevél
  • 30 db kapribogyó
A halat szárazra töröljük, kívül-belül sózzuk, borsozzuk. Egy sütőedényt vastagon megkenünk vajjal. Egy evőkanálnyi vajat félreteszünk, a többi vajat elosztva a halak belsejébe, ill. tetejére morzsoljuk-kenjük. A halak belsejébe ezenkívül még  4-4 zsályalevelet is pakolunk. Az előkészített tepsibe tesszük a halakat, aláöntjük a bort. 200 fokra előmelegített sütőben ( gázsütő6-os fokozat) 30 percig sütjük. Közben többször meglocsolgatjuk a boros-vajas szafttal.
A félretett egy evőkanál vajat egy kis serpenyőben felolvasztjuk. Beletesszük a zsályaleveleket és az átöblített, lecsöpögtetett, konyhai papírtörlőn megszárított kapribogyókat. 2-3 percig sütjük, amíg  mindkettő egy kis színt kap és ropogós lesz.
A sütőből kivett süllőkön elosztjuk a megpirult zsályát és kapribogyót. Azonnal tálaljuk.
3-4 személynek elegendő.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...