2013. november 12., kedd

Sült birsalma krém


A birsalmát megsütjük és máris krém lesz, csak a bőrét kell lehúzni, magházáról levágni a húsát és pürésíteni. Innentől kezdve ízesíthetjük kedvünk szerint. Most az édes-savanyú változatot próbáltam ki. Az édesítőszer repceméz volt, ami jelen pillanatban a kedvencem. Különösen, hogy állítólag a legnagyobb vastartalommal rendelkező és az egyetlen lúgos kémhatású méz, ezenkívül elég semleges ízű, ezért nagyon jól összesimul a többi ízzel, kenhető állaga miatt pedig alig változtatja meg a krémek sűrűségét.
Egy másik, fűszeres, hummuszos birskrémet is készítettem nemrég, ennek receptjét a 100fok oldalán olvashatjátok. Egyik jobb, mint a másik!

Recept:
  • 2 nagy birsalma
  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 2 evőkanál repceméz
  • 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
  • csipet só
A birsalmákat alaposan megmossuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. 150 fokra előmelegített sütőben (gázsütő 2-es fokozat) másfél-két óráig sütjük, amíg a héjuk aranyszínű, fényes lesz, belül pedig egészen megpuhulnak. Megvárjuk, míg langyosra hűlnek. Héjukat lehúzzuk, a puha húst pedig felaprítva keverőtálba tesszük. Botmixerrel pürésítjük. Lábasba tesszük, hozzáadjuk a repcemézet és a sót, közepes tűzön 15 percig kevergetve főzzük.
Érett, kemény sajtokkal, kecskesajttal, ricottával, érlelt sonkával, hideg sültekkel, pirított dióval, vagy egyéb magokkal tálaljuk. Nagyon finom csemege.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...