2013. december 2., hétfő

Hokkaido tökös tészta


Többedszer készült már, mostanra kikísérleteztem a részleteket. Tésztából ehhez a tojásos, hosszúra vágott szélesmetélt a jó, ami tagliatelle néven fut általában és kis gombócokba van tekerve, melyek főzés közben szétesnek ugyan, viszont jól lehet adagolni. Egy személynek 2-3 tekerés körül-belül elég. (Persze készíthetjük mi magunk is a tésztát.) A hokkaidó töknek gyönyörű színe van, a héja is ehető, ezért nem kell hámozni. Intenzíven édes, emiatt nagyon jó párosítás mellé a kissé savanykás, pikáns gránátalmaszósz, a fokhagyma és a chili. Sózni is elég erősen kell, ezért folyamatosan kóstoljunk. A tök szeletelése egyébként a legnehezebb feladat ebben a receptben, kell hozzá egy jó éles kés, kezünkre vigyázzunk! A gépi szeletelés is működik, csak nekem túl sok lett úgy a forgács, amitől nem annyira szép az étel. A végső összekeverés előtt adjunk egy kis tésztafőző levet a tökös raguhoz, ez a trükk ebben az esetben is nagyon jót tesz az ízek és konzisztenciák összeolvadásának. Az étel megkoronázása a friss menta és parmezánforgács és egy löttyintés finom olívaolaj, ezek egyikét se hagyjuk ki, ettől lesz minden tökéletes :)

Recept:
  • 400 g hokkaido tök
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • fél chili paprika karikákra vágva
  • 3 evőkanál gránátalmaszósz
  • 1 evőkanál friss mentalevél csíkokra vágva
  • 400 g tagliatelle 
  • parmezán forgács a tálaláshoz
  • só, frissen őrölt bors
A tököt megmossuk, negyedekbe vágjuk, magházát kikaparjuk. Nem kell meghámozni!
A negyedeket 2-3 mm vékony szeletekre vágjuk.
Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolaj felét. Rátesszük a tökszeleteket, annyit, hogy a serpenyő alján egy rétegben legyenek. Erős lángon mindkét oldalukon megsütjük. A sütés vége felé hozzáadjuk a fokhagyma és a chili paprika felét, sózzuk, borsozzuk. Szűrőkanállal tálba szedjük, majd ugyanezt megismételjük a tök másik felével.
Közben lábasban sós vizet forralunk, roppanósra főzzük benne a tésztát.
Amikor a második adag tökszeletek is megsültek, hozzákeverjük az első adagot és meglocsoljuk a gránátalmaszósszal, jól összekeverjük. Kóstolás után, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
A tésztát leszűrjük, fél pohárnyi főzővizet a tökös szószra öntünk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett tésztát, összekeverjük. Meglocsoljuk még egy kevés olívaolajjal.
Tálaláskor meghintjük a mentalevéllel és frissen gyalult parmezánforgáccsal.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...