2013. december 18., szerda

Tésztában sült camembert - Camembert en croute



Ünnepi, vagy nem ünnepi vendégségek alkalmával úgy kellenek az ilyen receptek, mint egy falat kenyér. Előre be lehet hozzá vásárolni, gyorsan elkészül és mindig finom. Variálni kötelező, én most birsalmasajttal és aszalt fügével készítettem, fantasztikus volt, de nagyon jó aszalt áfonyával, mazsolával is és az aszalt szilvás opcióról se feledkezzünk el! A dió természetesen helyettesíthető és keverhető mandulával, mogyoróval.

Recept:
  • 270 g-os csomagolt friss leveles tészta
  • 250 g kerek camembert sajt
  • 50 g aszalt füge két végét levágva, felaprítva
  • 50 g birsalmasajt kis kockákra vágva
  • 50 g pirított dió durvára vágva
  • 1 evőkanál feketeribizli, vagy áfonya lekvár
  • 1 tojás felverve
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. (Gázsütő 4-es fokozat.)
A leveles tésztát kihajtogatjuk, nyújtani általában nem kell, mert elég vékonyra van kinyújtva "gyárilag". Rátesszük az egész sajtot. Legalább 8 cm-t hagyunk a sajt körül a tésztából, a többit késsel levágjuk és félre tesszük díszítésnek. Ezután még egy kis időre levesszük a sajtot a tésztáról. Helyét megkenjük a lekvárral, megszórjuk a dióval, aszalt fügével és a birsalmasajttal. Ezekre helyezzük vissza a camembert-t.
A felvert tojáshoz hozzákeverünk egy teáskanál vizet. A sajt körüli tésztát megkenjük a tojásos keverékkel. A tésztát ráhajtjuk a sajtra. Az egész sajtot be kell borítani a tésztával és óvatosan meg is nyomkodhatjuk, hogy egyenletesen rátapadjon. Ha néhol több réteg találkozik, nem baj. Az így elkészített csomagot megfordítva egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. Tehát most a hajtogatott rész kerül alulra. A maradék tésztából tetszőleges mintát készítünk díszítés gyanánt a csomag tetejére. Motívumainkat aktualizálhatjuk ünnepek, évszakok, vagy más tematika szerint.
Amikor elkészült a díszítés, körben és mindenhol megkenjük tojással, majd sütőbe tesszük. 30-40 percig sütjük, amíg egyenletes aranybarna lesz a tészta. Sütés után 10 percig pihentetjük, hogy vágható legyen.
Alma-, és/vagy körtegerezdekkel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...