2014. január 9., csütörtök

Csirkeszárny kókuszkrémes, fűszeres mártásban


Máris itt az első recept Nigel Slater szakácskönyvéből, melynek címe: Notes from the Larder - Feljegyzések a kamrából. Naptár szerinti beosztásban, januártól decemberig napról-napra sorolódnak benne a receptek természetesen az évszakok kínálatának megfelelő alapanyagokból kiindulva. Egy jól felszerelt, mindennapos főzésre berendezkedő háztartás készletéből merítkezik a könyv, egyszerű, házias ötletekkel, a maradékok felhasználásának fortélyaival és egy-egy kulcsfontosságú eszközt (pl, reszelő), vagy sokrétűen felhasználható alapanyagot bővebben bemutató baráti tanácsokkal. Ezt a csirkeszárnyas, melengető receptet konkrétan a kókusztej-, illetve kókuszkrémről szóló ismertető előzi meg, amelyben többek között a kettő közötti különbségről is szó esik.A sűrű kókuszkrémet a kókusztej készítésekor szedik le a folyékonyabb rész tetejéről. Ha nem szeretnénk sok levet, viszonylag híg mártást egy ételhez, inkább ezt a sűrűbb krémet használjuk, mint ennél a receptnél is. A főzés során besűrűsödő fűszeres szósz ízes bevonatot képez a csirkeszárnyakon és a krumplin, ráadásul ez így együtt köret nélkül is tápláló, komplett fogás, szóval szerintem szuper kis téli egytálétel. Csirkeszárny helyett használhatunk csirkemellet, vagy -combot is, előző esetben lerövidül, utóbbiban pedig kicsit hosszabbodik a főzési idő. Legközelebb hallal fogom kipróbálni, biztos vagyok benne, hogy úgy is nagyon finom lesz.
Recept:

  • 10 db csirkeszárny
  • 2 evőkanál mogyoró-, vagy napraforgó olaj
  • 1 hüvelykujjnyi darab friss gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél teáskanál őrölt chili
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 4 db kis krumpli
  • 1 doboz hámozott, darabolt konzerv paradicsom (400 g)
  • 2 dl kókuszkrém (sűrű kókusztej)
  • só, frissen őrölt bors
  • friss koriander a tálaláshoz
A csirkeszárnyakat az ízületek mentén három részre vágjuk. A szárnyvégeket félretesszük, főzhetünk belőle hagymával, répával, zellerszárral alaplét, amit később levesekhez felhasználhatunk.
A csirkeszárny megmaradó középső és felső részeit sózzuk és borsozzuk. Magas falú serpenyőben felhevítjük az olajat és a csirkeszárnyak mindkét oldalát aranysárgára pirítjuk benne. A serpenyőt félrehúzzuk, a húst tányérba szedjük.
A gyömbért meghámozzuk, feldaraboljuk, a fokhagymát szintén apróra vágjuk. Mozsárba tesszük és összepépesítjük, közben hozzáadjuk a chilit, az őrölt koriandert és a kurkumát.Ezt a műveletet késes robotgéppel is elvégezhetjük. A krumplit meghámozzuk és fél centis karikákra vágjuk. Visszatesszük a serpenyőt a tűzre. A megmaradt olajba először beletesszük a fűszeres pasztát, egy-két percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a krumplit. Átkeverjük, felöntjük 2 dl vízzel. 5 percig főzzük, amíg a krumpli félig megpuhul. Hozzáadjuk a paradicsomot, felforraljuk, majd közepes tűzön főzzük 5 percig. Beleöntjük a kókuszkrémet, majd a félretett, elősütött csirkeszárnyakat is a mártáshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, alacsony hőfokon 20 percig főzzük, közben néha megkeverjük. Eközben a szósz jól besűrűsödik, erre még rásegítünk egy utolsó, erős tűzön való, kevergetéssel egybekötött főzéssel. Friss korianderlevéllel megszórva, forrón tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...