2014. június 25., szerda

Görög citromos sült krumpli


Sokat gondolkoztam, hogy szabad-e egy ennyire minimál receptet feltenni, de akárhányszor sütöm ezt a krumplit - és az utóbbi időben elég gyakran készült, mert újkrumpliból a legjobb - mindig annyira ízlik, ráadásul nemcsak nekem, hogy úgy döntöttem, nem rejtegetem. Nem több, mint aminek látszik, igen, sült krumpli, ami a citromtól, a jó minőségű olívaolajtól és a friss rozmaringtól/oregánótól/borsikafűtől ugyanúgy krumpli marad, de annyira finom, hogy akár el is hagyhatjuk mellőle a húsokat, halakat, egyéb csábító finomságokat és nem köretként, hanem főételként fogyaszthatjuk. Bazsalikomos paradicsommal, vagy egy fetasajtos görög/bolgár salátával (paradicsom, lilahagyma, uborka, fetasajt, olívaolaj) kiváló nyáresti vacsora, de a legeslegjobb választás, ha tzatzikit csinálunk hozzá, azzal valami fenomenális!

Recept:
  • 1 kg krumpli (jó a vékony sárga héjú is, vagy bármilyen, jó minőségű krumpli)
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • fél citrom frissen facsart leve
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • egy csokor friss rozmaring, vagy borsikafű, vagy oregánó
  • víz
A krumplit megmossuk. Csak akkor hámozzuk, ha már vastagabb héjú, téli krumplival készítjük, egyébként nem szükséges. Egyforma darabokra vágjuk.
Akkora sütőtálba tesszük, hogy a krumpli egy rétegben legyen benne. Összeforgatjuk a sóval és a frissen őrölt borssal. Meglocsoljuk a citromlével és az olívaolajjal. A választott fűszernövény két-harmadát nem túl apróra vágjuk és a krumplira szórjuk, a többit egészben hagyjuk és félretesszük a tálaláshoz. Annyi vizet öntünk alá, hogy körül-belül a krumplidarabok feléig érjen. Hozzávetőlegesen másfél deci víz szükséges.
Előmelegített, 200 fokos sütőben egy órát sütjük, közben időnként megforgatjuk a krumplikat.
Forrón tálaljuk, megszórva a félretett fűszernövénnyel.
Bármilyen sülthöz, halhoz, csirkéhez kiváló köret, salátával kísérve pedig önálló étel.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...