2014. június 16., hétfő

Padlizsánsaláta málnaöntettel


A vinaigrette mártás alapja az egynegyed rész borecet, vagy citromlé és a háromnegyed rész olívaolaj. Azt a bizonyos savas részarányt helyettesítettem most egy kis átpasszírozott málnával, mert a gyümölcsös ízek nagyon jól mennek mind a sajthoz, mind a zöldségekhez. A saláta összetevői teljesen tetszőlegesek, ez az öntet például zöldbabbal, céklával, brokkolival, karfiollal, édesköménnyel is nagyon finom és télen is elkészíthető fagyasztott, kiengedett málnából.

Recept:
  • 1 közepes padlizsán
  • 20 dkg salátalevél (rukkola, apró céklalevél, tépősaláta, bébispenót, stb.)
  • 10 dkg friss málna
  • néhány vékony szelet pecorino sajt, vagy kecskesajt
  • 4 evőkanál jó minőségű olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • csipet cukor
A padlizsán két végét levágjuk, nagyobb kockákra vágjuk, vékonyan megkenjük olívaolajjal, megszórjuk sóval, sütőtálba terítjük és forró sütőben aranybarnára sütjük. Hűlni hagyjuk.
A salátát megmossuk, megszárítjuk.
A málna 2/3 részét botmixerrel pürésítjük, majd az így kapott pépet szitán átpasszírozzuk. A magokat eldobjuk, a málnapüréből pedig elkészítjük az öntetet: leheletnyit sózzuk, egy csipet cukrot teszünk hozzá, borsot tekerünk bele, majd kiskanál, vagy mini habverő segítségével fokozatosan belekeverjük az olajat.
Tálba tesszük a salátaleveleket, eloszlatjuk rajta a kihűlt padlizsánt, a pecorino forgácsokat és a félretett málnaszemeket. Megcsurgatjuk a málnaöntettel, majd örömmel elfogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...