2014. július 17., csütörtök

Sült bébicékla és sárgabarack uzsonna


Tegnap céklát egyeltem, így lett egy nagy csokornyi egészen mini, rózsaszín gumóm, amiknek sajnálatos módon még zsenge korukban kellett elszakadni az anyaföldtől, de ezzel kétszeres hasznot is hoztak, egyrészt helyben maradt társaiknak most már van terük terebélyesedni, másrészt mennyei és felettébb látványos étekké válhattak a konyhámban. Nem is bonyolítottam sokat a sorsukon, az olívaolaj, kevés cukor, balzsamecet és pár szem sárgabarack elvégezte a dolgát, nekem már csak hümmögnöm kellett magamban. Ja, még egy-két pitát megpirítani, amit ugyan én sütöttem, de most nem írom ide a receptjét, mert egyrészt túl vékony lett (ami nem annyira baj, mert úgyis salátákba akarom keverni, például fattoush-ba), másrészt ebben a melegben pitát sütni őrültség, mondtam is magamnak többször. Tehát tökéletesen megfelel a török boltokban, vagy Hummus Bar-okban kapható pita is.

Recept:

  • 40-50 dkg bébi cékla, vagy ugyanennyi normál méretű
  • 10 szem sárgabarack
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál cukor
  • néhány friss rozmaringlevél
  • a tálaláshoz görög/török joghurt és pita
A céklát nagyon alaposan megmossuk, de nem hámozzuk meg. Ha nem mini céklákkal van dolgunk, akkor a gumókat negyedekbe vágjuk. Sütőedénybe tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, rácsurgatjuk a balzsamecetet, megszórjuk a cukorral, majd alaposan összeforgatjuk. Alufóliával lefedjük az edényt ,majd előmelegített, 200 fokos sütőbe tesszük. Fél óra sütés után hozzáadjuk a kimagozott félbe vágott barackokat is, összekeverve a szafttal. Még fél óráig sütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni.
Tálalás előtt két-három pitát cikkekre vágunk, megkenjük olívaolajjal, forró sütőben pár perc alatt megpirítjuk. A sült céklás barackot megszórjuk a rozmaring levelekkel. Tálkákba szedjük, megszórjuk darabokra tört ropogós pitával, görög joghurtot szedünk rá, majd a sütőedény alján levő szaftból csurgatunk a tetejére. Azonnal fogyasztjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...