2014. július 2., szerda

Pirított polenta-kockák csemegekukoricával és padlizsánnal





Ez egy nagyon hirtelen rögtönzött recept, de nagyon jól sikerült. Két változatban is megfőztem már, először cukkinivel, másodszor meg padlizsánnal. Az előbbi változat színesebb, a cukkini ropogósabb marad a végére és van egy egészen enyhe savanykás bukéja is. Mivel ez volt az első és valóban hirtelen felindulásból készített változat, erről nincs fotóm. A második, már dokumentált padlizsános variációnál még annyi extra is volt, hogy fehér héjúval volt dolgom és nagyon szépen elképzeltem, hogy ez valami gyönyörű lesz a sárga kukoricával - ebből is látszik, mennyire elhomályosítja esetemben a képzelet a tapasztalatot. Merthogy természetesen a sütés során a gyönyörű fehér héj teljesen közönséges módon barnára pirult. Nem baj, megbarátkoztam az új helyzettel hamar, mert az íze így is jó lett, a cukkinis változathoz képest fűszeresebb az összhatás a padlizsán erőteljesebb ízének köszönhetően.
A sült polentakockák plusz 20 perccel megnövelik a munkafolyamatot, mégsem hagynám ki, mert nemcsak jópofák ezek a kis ropogós, enyhén csípős falatkák, hanem még táplálóak is, velük együtt komplett, látványos egytálétellé formálódik a villámgyors zöldségragu.
És még valami: a kukoricahaj nem kidobandó dolog! 
Recept:

  • 2 cső csemegekukorica
  • 2 kis padlizsán, vagy cukkini
  • 100 g kukoricadara
  • 1 evőkanál frissen reszelt parmezán
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 kávéskanál cayenne bors
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
A kukoricadarát háromszoros mennyiségű sós vízben kevergetve puhára főzzük. Amikor megpuhult és besűrűsödött, hozzáadjuk a reszelt parmezánt és a vajat. Elkeverjük, majd egy vékonyan kivajazott tálra simítjuk a masszát. A tetejét elegyengetjük. Fél óráig hagyjuk dermedni. Amikor megkeményedett, kockákra vágjuk. Serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál olajat, rátesszük a polentakockákat és elkezdjük pirítani. Közben meghintjük a cayenne borssal. Amikor egyenletesen megpirultak, tálra szedjük.
Egy másik, nagy serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat, rátesszük az előzőleg 1x1 centis kockákra vágott padlizsánt, vagy a hasábokra vágott cukkinit. Minden oldalán megpirítjuk.
Közben a kukoricák burkát leszedjük, a zsenge kukoricahajat félretesszük. A csöveket félbe vágjuk. Vágott felükkel a vágódeszkára támasztjuk és körben egy éles késsel lehámozzuk a szemeket.
Amikor a padlizsán megpirult, hozzáadjuk a kukoricaszemeket. Sózzuk, borsozzuk. Egy deci vizet öntünk alá és lefedve 5 percig pároljuk. Ha megpuhult a kukorica, még fedő nélkül erős tűzön elpárologtatjuk a levét.
Tálaláskor megszórjuk a sült polentakockákkal és az apróra vágott kukoricahajjal.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...