2014. augusztus 13., szerda

Ottolenghi bárányhúsos töltött padlizsánja



Kicsit hosszú a hozzávalók listája, ráadásul akad közöttük egy-két nem szokványos darab is - igazából csak egy, a tamarind paszta, amit pedig török fűszeresnél, ázsiai boltokban, Culinarisban lehet beszerezni. Egy kis doboz sokáig elég, érdemes tartani belőle otthon, indiai ételek, curry-k, chutney-k fontos ízesítője ez a tamarinduszfa gyümölcséből készülő savanykás krém. 
És igen, bárányhús sem kapható minden hentesnél, de azért nagyobb piacokon, a Nagyvásárcsarnokban már találunk. Én legtöbbször a Népszínház utcai nagy török boltban szoktam venni, ahol egyébként fantasztikus a kínálat sajtokból, fűszerekből és különféle baklavákból is. 
Szóval az esetleges beszerzési bonyodalmak és a hosszabbnak mondható felsorolás ne riasszon el senkit, mert nagyon finom, még másnap, hidegen is élvezhető (sőt!) ételről van szó. A recept Yotam Ottolenghi Jerusalem című remek szakácskönyvéből való. Amint írja, ez egy török gyökerekkel rendelkező fogás, viszonylag hosszú sütéssel, de egyszerű elkészítési móddal. Töltött padlizsánnak hívják ugyan, de a töltés műveletét inkább halmozásnak mondanám, ugyanis az elősütött padlizsánok megpuhult belsejére csak rá kell kupacolni a tölteléket és máris mehet vissza a sütőbe. Azután már minden szépen lassan összesül magától, a fűszerek illata közben betölti a konyhát, vendégcsalogatónak is ideális.

Recept:
  • 4 közepes, vagy 6 kisebb padlizsán
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 és fél teáskanál őrölt római kömény
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 2 közepes hagyma
  • 500 g darált bárányhús
  • 50 g fenyőmag (vagy hámozott, vágott mandula)
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 3 teáskanál cukor
  • másfél evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 teáskanál tamarind paszta
  • 3 rúd fahéj
  • só és frissen őrölt bors
220 fokra előmelegítjük a sütőt. (Gázsütő 7-es fokozat)
A megmosott padlizsánokat hosszában félbe vágjuk, szárukkal együtt. Vágott felükkel felfelé sütőedénybe tesszük, megkenjük kb. 4 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, enyhén borsozzuk, betesszük a sütőbe és 20-25 percig sütjük, amíg aranybarnára nem sül. 
Közben elkészítjük a tölteléket: a római köményt, a pirospaprikát és az őrölt fahéjat egy kis tálkában összekeverjük. A maradék két evőkanál olívaolajat serpenyőben felforrósítjuk, hozzáadjuk a felaprított hagymát és a fűszerkeverék felét. Közepes tűzön kevergetve néhány percig pirítjuk, amíg a hagyma megpuhul. Hozzáadjuk a bárányhúst, a sűrített paradicsomot, a felvágott petrezselymet, egy teáskanál cukrot, egy teáskanál sót, borsot és a fenyőmagot. Még 10 percig főzzük gyakran megkeverve. 
A tálkában maradt fűszerkeverékhez még hozzákeverjük a másfél evőkanál citromlevet, a tamarind pasztát, , még 2 teáskanál cukrot, fél teáskanál sót és másfél deci vizet. 
Kivesszük a sütőből a padlizsánokat, kicsit hagyjuk hűlni. 
A sütő hőmérsékletét lejjebb vesszük 190 fokra. 
A fűszeres pácot a padlizsánok alá öntjük. Közéjük tesszük még az egész fahéjrudakat is. 
Egy evőkanál segítségével a padlizsánokra halmozzuk a fűszeres tölteléket. A sütőedényt befedjük alufóliával és visszatesszük a sütőbe. Még másfél órát sütjük, közben egyszer-kétszer meglocsolgatjuk.
Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni. Rizzsel, vagy pitával, kenyérrel tálaljuk. Mint mondtam, hidegen is nagyon finom!

A blogon megtalálható többi Ottolenghi recept:


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...