2014. szeptember 19., péntek

Párolt brokkoli karamellizált hagymával, tahini-öntettel


Ennél a salátánál a legfontosabb és egyben az egyetlen kényes pont a brokkoli párolása. Lehetne rövid ideig forrásban lévő vízben blansírozni, kipróbáltam ezt a megoldást is és bár figyeltem az időt, túlpuhult, sok kis brokkoli bimbó leesett, nem lett szép, na. Biztonságosabb és kíméletesebb a gőz fölött párolás, így az ízek és a sok jótékony részecske nem a vízbe fő bele, hanem mind a brokkoliban marad. Egy olyan növénynél, amiről azt állítják, hogy a 150 legegészségesebb étel közül az első tízben van, igazán fontos, hogy csínján bánjunk vele. Amerikában nemrég komoly reklámkampányt készítettek elő a népszerűségét vesztett brokkolinak, nem tudom hol tart a dolog, mindenesetre az erről készült kisfilm rendkívül szórakoztató.
A piacok most tele vannak szebbnél szebb példányokkal, kampány nélkül is felhívják magukra a figyelmet, felhasználásukra pedig az alábbi nagyon finom salátán kívül még jobbnál jobb lehetőségek kínálkoznak, ne habozzatok.

Recept:
  • 1 fej brokkoli
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 2 evőkanál tökmag
  • 1 evőkanál tahini paszta
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál görög joghurt
A brokkolit rózsáira szedjük, (A zsenge szárvégeket ne dobjuk ki, levest főzhetünk belőle.) Párolóedényben, vagy bambusz párolóban 5-8 perc alatt megpároljuk.
A lilahagymát felszeleteljük, két evőkanál olajon közepes lángon kevergetve addig pirítjuk, amíg krémes lesz. Közben megszórhatjuk egy csipet cukorral is, hogy elősegítsük a karamellizálódást. A végén meglocsoljuk a balzsamecettel, enyhén sózzuk. Még két-három percig pirítjuk.
A tökmagot száraz serpenyőben enyhén megpörköljük.
Elkészítjük az öntetet: a tahini pasztát ha szükséges kevés vízzel higítjuk, hogy tejföl sűrűségű legyen. Hozzáadjuk a citromot, két evőkanál olívaolajat, ha használunk, a felaprított fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, jól elkeverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, ezzel is simára keverjük.
A brokkoli rózsákat tálra rendezzük, megszórjuk a pirított tökmaggal, elosztjuk rajta a karamellizált hagymát. Végül meglocsoljuk az öntettel.
Például sült lazacszelettel, buggyantott, vagy tükörtojással fogyasztjuk.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszönöm, ez nagyon finom volt. :) Dalit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...