2014. december 4., csütörtök

Puliszka aszalt szilvás lilahagyma lekvárral




Nem akarok senkit untatni azzal, hogy hogy lett a juhtúrós-szalonnás puliszkából nálam lilahagyma lekváros-fetás, mert a történet kicsit sem érdekes, pusztán egy adott pillanat éppen hozzáférhető alapanyagairól szól. Ám azt el kell mondanom, hogy ez az étel kicsiny, de lelkes köreimben az évek alatt (bizony, múltja is van) komoly karriert futott be. Volt már gyorsan fogyó szereplő borkóstolón, party-falat blogger-beszélgetésen, nagy társaság számára sikeres túlélő-fogás nyaraláson és persze újra és újra előkerülő egyszerű, olcsó ebéd itthon. Ezért bátran ajánlom most a karácsonyra készülő forgatagban, amikor a sok ünnepi ötlet, extra odafigyelést igénylő gasztro-feladat bevállalása mellett gondolni kell a mindennapi betevőre is - a megjelenésében nem túl szép, de színeiben és ízében kifejezetten elegáns "urbanizált" puliszka biztos siker lehet.
A tetejére kerülő lilahagyma lekvárt előző nap is elkészíthetjük. Sőt, készíthetünk belőle egyszerre egy nagyobb adagot, amit ha forrón, kisebb kiforrázott üvegekbe adagolunk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, felcímkézve gasztro-ajándéknak is kiváló. Az aszalt szilvát helyettesíthetjük mazsolával, áfonyával, fügével is.

Recept:
  • 500 g lilahagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 100 g aszalt szilva (vagy mazsola, vagy aszalt áfonya)
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • só, frissen őrölt bors
  • 2,5 dl finom kukoricadara
  • kb. 8 dl víz
  • 50 g vaj
  • 250 g morzsolható fetasajt
  • 3 evőkanál tejföl
A lilahagymát megpucoljuk, félbe vágjuk és vékonyan felszeleteljük. Az olívaolajjal együtt vastag aljú lábasba tesszük, időnként megkeverve egy-másfél órán át fedő alatt főzzük. Az utolsó fél órában hozzáadjuk az aszalt szilvát, amit előzőleg félbe-negyedekbe vágtunk. Sózzuk, borsozzuk és elkeverjük benne a balzsamecetet is. (Előző nap elkészíthető.)
A puliszkához egy teáskanál sóval felforraljuk a vizet, majd folytonos keverés mellett hozzáadjuk a kukoricadarát. Állandó keveréssel 15 percig főzzük, amíg teljesen puha lesz és tejföl sűrűségű. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még egy kevés vizet, amivel újra felforraljuk. Végül hozzákeverjük a vajat.
Kivajazunk egy hozzávetőlegesen 20x30 cm-es tűzálló edényt. Belesimítjuk a puliszkát. A tetejét megkenjük a tejföllel, rámorzsoljuk a fetasajtot, majd mindezekre rásimítjuk a lilahagyma lekvárt.
Előmelegített, 180-190 fokos sütőben (gázsütő 6-os fokozat) 20 percig sütjük, amíg a sajt megolvad és a szélei pirulni kezdenek.
Forrón tálaljuk, de hidegen is finom, ebben az állapotában könnyen porciózható.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...