2015. február 24., kedd

Dukkah, a varázskeverék


Nem tudom ki, hogy van vele, de én már nagyon unom a téli zöldségeket, bármennyire is szeretem őket amúgy. Gyönyörű a cékla, finom a sütőtök, az édeskrumpli, egészséges a brokkoli, a káposztát is elég változatosan fel lehet használni, mégis, elkalandozó képzeletemben már lédús paradicsomokat, fénylő héjú padlizsánokat, roppanós zöldbabot vizionálok. Pedig ezekre még várni kell, nem is keveset. Nincs más megoldás, izgalmasabbá kell tenni azt, ami van. Erre a feladatra pedig tökéletesen alkalmas a dukkah, az egyiptomi konyha kedvenc fűszerkeveréke. Pirított magvak és fűszerek enyhén sós, nagyon illatos elegye, amit gyakorlatilag bármire rászórhatunk, amit megsütöttünk, megpároltunk, vagy csak feldaraboltunk - mindennel csodát tesz.
Legegyszerűbb felhasználási módja, ha kenyeret (arab lepényt), vagy nyers zöldségeket finom olívaolajba mártunk, ezt követően tálba szórt dukkah-ba és így múlatjuk az időt. De megszórhatunk vele salátát, tésztát, rizst, sült-, vagy buggyantott tojást és természetesen hummuszt is. Nemcsak különleges ízével, de ropogós állagával is izgalmassá varázsol minden falatot.
Az alábbi adag egy kisebb befőttesüveget megtölt, ennél kevesebbet nem érdemes csinálni, hamar el fog fogyni.
Yotam Ottolenghi receptje Jerusalem című könyvéből.

Recept:
  • 70 g törökmogyoró
  • 2 evőkanál natúr napraforgómag
  • 1 teáskanál édeskömény mag
  • 1 evőkanál római kömény mag
  • 1 evőkanál zöld-, vagy fehérbors
  • 3 evőkanál koriandermag
  • 1 és fél evőkanál szezámmag
  • fél teáskanál fekete hagymamag (nigella mag)
  • fél teáskanál Maldon só
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
A mogyorót alufóliára tesszük és 160 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegített sütőben 20 percig sütjük. 10 perc után egy másik alufóliadarabon mellé tesszük a napraforgómagot is. Kivesszük a sütőből, hűlni hagyjuk.
A mogyoró héját kezünkkel ledörzsöljük.
Egy vastag aljú edényt tűzre teszünk, közepes lángra. 5 perc után a száraz edénybe szórjuk az édeskömény magot, 30-ig számolunk, majd hozzáadjuk a római köményt. Még 30 számolás, majd az egészet egy tálba borítjuk. Az edényt visszatesszük a tűzre,most jön a zöldbors pirítása, szintén 30 számolásig, majd egy külön tálkába borítás. Utoljára a koriandermagokat is megpirítjuk, ezt egy picit tovább, amíg pattogni kezdenek.
Alacsony lángra tesszük vissza az edényt és megpirítjuk benne a szezám- és fekete hagymamagot együtt, kevergetve, amíg a szezámmag aranybarnára pirul. Ezt is külön edénybe tesszük.
Következik az aprítás: a mogyorót éles késsel, vagy mozsárral durvára aprítjuk. Áttesszük egy keverőtálba. Mozsárban összetörjük az édeskömény- és római kömény magot, a mogyoróhoz adjuk. Következik a koriander, majd a zöldbors, végül a napraforgómag. Mindet a mogyoróhoz adjuk. Végül a szezám- és fekete hagymamagot (ezt nem kell összetörni) és a sót, pirospaprikát is a többihez keverjük. Jól átforgatjuk.
Befőttesüvegben tároljuk.

Ma vajon és olívaolajon pároltam zöldségeket: kelbimbót, répát, retket és cukorborsót, ezeket forró vízzel megpuhított, sós, vajas kuszkuszhoz kevertem. Labnehet tettem rá és jól megszórtam dukkah-val. (Nem tudom, hogy kell ezt a szót helyesen ragozni.)



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...